Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ψηφίζουν τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ
Την πολιτική «δίνουμε πριν ή ακόμα και χωρίς να πάρουμε» από τις ΗΠΑ εγκαινίασε η ελληνική κυβέρνηση χθες στη Βουλή φέρνοντας για άμεση κύρωση τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επιφυλακτικός έναντι της επέκτασης της συνεργασίας στις παρούσες συνθήκες, δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Θοδωρή Δρίτσα να επισημαίνει την ανάγκη η Ελλάδα να έχει στα χέρια της θέματα για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία ψηφίζεται από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ., καταψηφίζεται από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση.
Θ. Δρίτσας: Χρειάζεται αμοιβαιότητα
«Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας και με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε σε αυτή τη συμφωνία. Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αμοιβαιότητα σε αυτή την στόχευση, τότε η χώρα μας πρέπει διαρκώς να είναι σε θέση να καθορίζει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Ο Θ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι, «ειδικά στη συγκυρία αυτή, δεν πρέπει να επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση αυτού του Πρωτοκόλλου από την ελληνική Βουλή, αλλά η κυβέρνηση να κρατήσει μια στάση επιφύλαξης». Μάλιστα ο Θ. Δρίτσας επεσήμανε με νόημα ότι, ακριβώς επειδή στην περιοχή υπάρχει ρευστότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις που έκανε πέτυχε η συμφωνία για τις βάσεις να μην έχει πενταετή διάρκεια, όπως ήθελαν οι ΗΠΑ, αλλά να ανανεώνεται κάθε χρόνο – όπως γίνεται από το 1990. Ο Θ. Δρίτσας διαφώνησε και με το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία. «Ούτε έχουμε την πολυτέλεια για την αμυντική θωράκιση της χώρας, ούτε έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε κλιμακούμενες εντάσεις και η χώρα μας από χώρα λύσης του προβλήματος να γίνει χώρα μέρος του προβλήματος», τόνισε.
Δύο γραμμές από Δένδια – Μπακογιάννη
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε στη Βουλή με δύο γραμμές. Από τη μία η Ντόρα Μπακογιάννη ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ. Και από την άλλη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την διέψευσε λέγοντας πως «η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης συμπεφωνημένο δεν ευρέθη»!
«Η δική μας αντίληψη, η αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι ότι η συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Διά της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος στην περιοχή», ανέφερε ο Ν. Δένδιας.
Ν. Βούτσης: Δεν υπάρχουν ρητές δημόσιες εγγυήσεις
«Την ανάγκη των ρητών δημοσίων εγγυήσεων» επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζοντας ότι η επιφύλαξη που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει αρνητικό πρόσημο». «Όταν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Ο’ Μπράιαν λέει ότι ισομερίζει τις ευθύνες, ζητάει να καθησυχάσουν τα πάθη και να μην οδηγήσουμε την Τουρκία να σκεφτεί να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ, είναι προφανές ότι λέει μερικά πράγματα που, όλοι και όλες εδώ μέσα, αντιλαμβανόμαστε πλήρως. Το σίγουρο είναι ότι δεν δίνει καμία εγγύηση αυτή τη στιγμή -παρότι ζητήθηκε προφανώς από τον Έλληνα πρωθυπουργό στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έγιναν στην Αμερική- σε σχέση με τα φλέγοντα ζητήματα και με το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τη χώρα. Άρα η επίσπευση για να γίνει συζήτηση και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή αυτή η συμφωνία, η οποία βαθαίνει και η οποία υπό άλλες συνθήκες ή αν διαμορφωθούν άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να είναι ένα πλαίσιο εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, είναι λάθος», τόνισε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής.
Επικρίνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ψηφίζει
Επικριτικός ήταν ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Φραγκίδης παρά το ότι ψηφίζει! «Το πρωτόκολλο τροποποίησης συμφωνίας είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ΗΠΑ, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά συμφέροντά τους και όχι πρωτευόντως στη χώρα μας, όπως θα επέβαλλε το εθνικό συμφέρον. Δεν κατοχυρώνει στο ελάχιστο τα ελληνικά συμφέροντα», είπε και πρόσθεσε ότι «δώσαμε ‘γη και ύδωρ’ στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο ‘εύγε’».
ΚΚΕ: Θλιβερό
«Θλιβερό και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Τα καταγγέλλει όλα, αλλά λέει ναι», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός του. «Αμυντική πολιτική είναι αυτή; Προστατεύει την άμυνα της χώρας; Ποιος είναι ο αντίπαλος; Ποιος απειλεί σήμερα την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας; Η Τουρκία. Η τουρκική αστική τάξη. Δηλαδή, η σύμμαχός σας στο ΝΑΤΟ. Από αυτούς θα μας προστατεύσουν οι Αμερικανοί; Μα, σοβαρολογείτε; Ακόμα και από τον δικό σας το χώρο βγαίνουν φωνές, συνέχεια, που λένε ‘σε μια περίπτωση κρίσης, είμαστε μόνοι μας’», είπε και πρόσθεσε ότι «να το ξέρετε, δεν μπορείτε να πείσετε τον ελληνικό λαό να γίνει φιλο-αμερικανός».
ΜέΡΑ25: Αποδέσμευση
«Την ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα από την, ουσιαστικά και άνευ όρων, πρόσδεσή της στη μιλιταριστική πλευρά των ΗΠΑ» υπογράμμισε από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα.
Του Κώστα Πουλακίδα, Αυγή