Μήνυση κατά του Υπουργείου Πολιτισμού προαναγγέλουν οι καλλιτέχνες για τα πνευματικά δικαιώματα

«Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ δείχνει δυστυχώς ακόμη περισσότερο τη σοβαρή ευθύνη του για την παράδοση των κόπων μας σε ιδιώτη επιχειρηματία» τονίζει η πρωτοβουλία 450 +καλλιτεχνών.

Η σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ δείχνει δυστυχώς ακόμη περισσότερο τη σοβαρή ευθύνη του για την παράδοση των κόπων μας σε ιδιώτη επιχειρηματία.

Όχι μόνο ήξερε πως η «έκθεση βιωσιμότητας» που απαιτήθηκε από σύσσωμο το ελληνικό τραγούδι (χωρίς να το ζητάει ο νόμος και λες και είμαστε εμείς οι κερδοσκόποι) θα έπαιρνε μήνες, όχι μόνο αγνόησε -και άφησε αναπάντητες!- όλες τις επιστολές διαμαρτυρίας που του στείλαμε από την επόμενη κιόλας μέρα, αλλά άφησε τη νέα ΑΕΠΙ να στηθεί και να ετοιμαστεί.

Είναι ψευδές το ότι ζητήσαμε εμείς οι δημιουργοί έλεγχο της ΕΥΕΔ.Μας το ανακοίνωσε η ίδια η Υπουργός ως μέρος του σχεδίου της.

Επίσης είναι ψευδές πως σε όλους τους άλλους οργανισμούς ζητήθηκε ποτέ μελέτη βιωσιμότητας για να αδειοδοτηθούν.Στοιχεία βιωσιμότητας ζητούνται-και τέτοια προσκομίσαμε αμέσως.

Το λιγότερο που μπορεί τώρα να κάνει είναι να μας δώσει την ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΜ ΑΜΕΣΩΣ.

Αλλιώς θα προχωρήσουμε σε μαζικές μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Από τον Απρίλιο είδαμε όλους τους αρχηγούς -και τον σημερινό Πρωθυπουργό που μας εκμεταλλεύτηκε απαράδεκτα- για να μη γίνει αυτό.

Αν δεν πάρουμε την άδεια αυτή τη βδομάδα, αυτό που θα γίνει θα είναι χωρίς προηγούμενο.Business plan ας ζητήσει η κα Μενδώνη στον κερδοσκοπικό ΑΟΔ που αδειοδότησε.Εμείς είμαστε οι έλληνες δημιουργοί και θέλουμε την άδειά μας για συνεταιρισμό ΑΜΕΣΩΣ.

Έχουμε τρόπο και να φωνάξουμε, αλλά και να σιωπήσουμε μαζικά με τρόπο που δεν ξανάγινε.

Στοιχήματα με τη δουλειά μας δεν περνάνε. Κι αν εμάς υποννοεί αλαζονικά ως ένα από όλα «τα μέρη» που πρέπει να συνεργαστούν, ας το ξανακούσει κι αυτή κι ο Πρωθυπουργός: είμαστε το «μέρος» που παράγει τα χρήματα με τα οποία αυτή τη στιγμή τζογάρουν.

Τους απαγορεύουμε λοιπόν να μας αντιμετωπίζουν ως επαίτες ή να μας εκμεταλλεύονται υποκριτικά όταν βραβευόμαστε ή όταν πεθαίνουμε.

Δεν έχει ξανασυμβεί ιστορικά τέτοια απαξιωση του ελληνικού τραγουδιού και ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ.

Η επίμαχη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημειώνει τα εξής:

1. Οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ -οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση μία ΑΟΔ δεν μπορεί να ασκήσει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση. Δεν έχει τις διευκολύνσεις και τα τεκμήρια εκπροσώπησης που προβλέπει ο νόμος. Δεν προσφέρει στους δημιουργούς τα εχέγγυα ελέγχου που προβλέπονται για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ). Επομένως, θέμα δεν υφίσταται.

2. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν από την αρχή σαφής. Στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

Από την πρώτη στιγμή στις συναντήσεις μας με τους δημιουργούς τέθηκαν βήματα, τα οποία και ακολουθούνται:
1. Το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός.
2. Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας. Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΙ, η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
3. Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης.

Κύρια μέριμνα του υπουργείου είναι η προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε, το ΥΠΠΟΑ επεξεργάζεται ήδη σειρά άλλων μέτρων, όπως το dynamic site blocking. Προς την ίδια κατεύθυνση καλούμε να εργαστούν όλα τα μέρη.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί