Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ για 1.000 MW αιολικών στην Κρήτη αλλά και το μεγάλο καλώδιο

Σε συζητήσεις για το mega project των 1.000 ΜW της Κρήτης βρίσκεται η ΔΕΗ με τους ομίλους Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ επαφές γίνονται και με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου οι τρεις ενδιαφερόμενοι να κλείσουν capacity στο καλώδιο που θα συνδέει το νησί με την Αττική.

Αντικείμενο των συζητήσεων είναι η δημιουργία ενός κοινού σχήματος μεταξύ των τριών πλευρών, το οποίο θα συμβληθεί με τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να δεσμεύσει χωρητικότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, όταν αυτή ολοκληρωθεί. Tαυτόχρονα οι επαφές αφορούν και στα μερίδια αυτού του κοινού σχήματος, στο οποίο κάθε ένας από τους τρεις ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να έχει από 33%, σύμφωνα τουλάχιστον με μια από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι.

Τα δυο μεγάλα έργα αιολικών στη Κρήτη των ομίλων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΕΛΙΚΑ (Όμιλος Κοπελούζου), έχουν συγχωνευτεί από το 2017 σε ένα κοινό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ. Εως τότε, τα δυο projects αναπτύσσονταν ανεξάρτητα, με τη συνολική ισχύ του καθενός να ανέρχεται στα 1.000 MW, ενώ προβλέπονταν και διαφορετική διασύνδεση. Στόχος της συγχώνευσης ήταν η ευκολότερη χρηματοδότησή τους, προκειμένου να καταστεί πιο ρεαλιστική η προοπτική υλοποίησής τους. Έπειτα από την ενοποίηση, η συνολική ισχύς των αιολικών, τα οποία πρόκειται να αναπτυχθούν στους 4 νομούς της Κρήτης, ανέρχεται σε περίπου 950 MW.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ μια τέτοια συνεργασία, εφόσον φυσικά προχωρήσει, μεταφράζεται σε αιολικά projects ισχύος 330 MW, τα οποία φυσικά και θα ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Τα μερίδια, η χρηματοδότηση

Στο σενάριο που οι συζητήσεις ευοδωθούν, και οι τρεις πλευρές συμφωνήσουν στο κοινό σχήμα και στα μερίδια, τότε η ΔΕΗ θα μπορούσε να καλύψει μόνο με μια κίνηση πάνω από το 30% του Green Deal, δηλαδή του στόχου που έχει θέσει η νέα της διοίκηση, για επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2024.

Σημειωτέον ότι όπως είχε ανακοινώσει η διοίκηση της επιχείρησης στις 16 Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας το νέο της Business Plan, οι ετήσιες επενδύσεις της δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά θα αλλάξουν στόχευση και όσο θα προχωρά η απολιγνιτοποίηση, τόσο θα στρέφονται προς τις ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φετινές επενδύσεις προβλέπεται να παραμείνουν στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 650-700 εκατ ευρώ, ωστόσο ενώ πέρυσι το 70% αφορούσε στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, το 2020, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 45% (συνδέεται κυρίως με την αποπεράτωση της Πτολεμαίδας 5). Στις ΑΠΕ, από μόλις 7% το 2018 και περίπου 10% το 2019, φέτος το ποσοστό των επενδύσεων προγραμματίζεται να ανέλθει σε περίπου 25%.

Τα παραπάνω έχουν την σημασία τους και στην περίπτωση του project της Κρήτης. Στο σενάριο που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών ομίλων και με μερίδια 33% έκαστος, η ΔΕΗ προτίθεται να καλύψει με ίδια κεφάλαια μέρος της επένδυσης των 330 MW, το υπόλοιπο της οποίας θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό. Στην ουσία θα πρόκειται για μια αναλογία 70% δανεισμός (περίπου 230 εκατ ευρώ), 30% ίδια κεφάλαια (70 εκατ ευρώ) σε μια επένδυση που θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου. 

Συνεργασίες

Πληροφορίες από Energypress

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί