Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να συμμετάσχει η χώρα μας σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο που έχει αποφασιστεί για τη Λιβύη, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί. Δηλαδή θα αποστείλει στρατιωτικούς ή πολιτικούς παρατηρητές.
Μάλιστα ανώτατη διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με την αποστολή παρατηρητών χωρίς και αυτή να ξεκαθαρίζει τι είδους θα είναι αυτή.
«Τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις», σημείωσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η πηγή αυτή αναφέρθηκε μάλιστα και αυτή όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε «θυμωμένο» Ερντογάν με τη δικαιολογία ότι η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν.
Μάλιστα τόνισε ότι τη Δευτέρα,στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των Ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή, κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των κρατών – μελών.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε στον Τύπο ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και να χαρακτηρίσω τα Συμπεράσματα του Βερολίνου κατ’ αρχήν σαν ένα θετικό πρώτο βήμα».