Υπαναχωρεί το Ιράν, δεν στέλνει τα «μαύρα κουτιά» στην Ουκρανία

Μία μέρα μετά τα ρεπορτάζ των ιρανικών ΜΜΕ ότι η Τεχεράνη θα στείλει στην Ουκρανία τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες που κατερρίφθη από πυραύλους, φαίνεται ότι υπαναχωρεί στην απόφασή της. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να εξετάσουν τα δεδομένα που περιέχουν οι καταγραφείς συνομιλιών και πτήσης και διέψευσαν τα ρεπορτάζ.

Τόσο ο Καναδάς, 57 πολίτες του οποίου επέβαιναν στο αεροσκάφος των Ουκρανικών Αερογραμμών, όσο και άλλες χώρες έχουν κάνει αίτημα στην Τεχεράνη να σταλούν τα «μαύρα κουτιά» στο εξωτερικό -κατά προτίμηση στη Γαλλία, όπου υπάρχει και η σχετική τεχνολογία.

Χθες, ο Χασάν Ρεζαϊφάρ, διευθυντής αρμόδιος για τη διερεύνηση ατυχημάτων στον Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, δήλωσε ότι τα κουτιά δεν μπορούν να αποκωδικοποιηθούν στο Ιράν και επιθυμία της ιρανικής κυβέρνησης είναι να διαβαστούν οι πληροφορίες στους καταγραφείς «με τη χρήση εμπειρογνωμοσύνης της Γαλλίας, του Καναδά και της Αμερικής».

«Αν αυτή η προσπάθεια είναι ανεπιτυχής, τότε τα “μαύρια κουτιά” θα σταλούν στη Γαλλία», είχε πει, αλλά προς το παρόν στέλνονται στο Κίεβο κατόπιν αιτήματος Ουκρανών εμπειρογνωμόνων προς την Τεχεράνη. Είπε επίσης πως δεν θα επιθεωρηθούν στο Ιράν.

Σήμερα όμως, ανακοίνωσε ότι «προσπαθούμε να τα διαβάσουμε εδώ, στο Ιράν. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε οι επιλογές μας είναι η Ουκρανία και η Γαλλία, αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για την αποστολή τους σε άλλη χώρα», χωρίς να εξηγήσει γιατί η Τεχεράνη άλλαξε γνώμη.

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά-Φιλιπ Σαμπάν, είπε ότι έγραψε στον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ζητώντας του να στείλει το ταχύτερο τα κουτιά στο εξωτερικό για να εξεταστούν. Επίσης, το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών του Καναδά ανακοίνωσε ότι έπειτα από έξι ημέρες επίσκεψης στο Ιράν, οι απεσταλμένοι του επιστρέφουν.

«Είχαμε πολύ καλή συνεργασία» αναφέρει η ανακοίνωση, αλλά «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο για το πώς και πότε θα αποκωδικοποιηθούν τα μαύρα κουτιά».

Έντεκα σοροί στην Ουκρανία

Σήμερα επίσης έφτασαν στην Ουκρανία οι 11 σοροί των πολιτών της χώρας που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα της 8ης Ιανουαρίου.

Οι σοροί έφτασαν στο αεροδρόμιο του Κιέβου «Boryspil» με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί