“Λάθος μου η κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής”
Αυστηρός και ξεκάθαρος (δεν) ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha, αναφορικά με την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία και η οποία φτάνει στα όρια της αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων.
Χωρίς περιστροφές, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε αυστηρότατο μήνυμα στους γείτονές μας να μην πλησιάσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πράξει «ό,τι χρειάζεται», κάνοντας χιλιάδες νοικοκυριά να αρχίσουν «να πλέκουν κάλτσες» για τους γιους τους.
Ωστόσο όταν τού ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος για το τι χρειάζεται να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε ακόμη περισσότερο τα χαρτιά του, ώστε να μην αφήσει τίποτα στη φαντασία.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην κάνουμε ό,τι χρειάζεται», τόνισε με αποτέλεσμα οι μανάδες στα σπίτια να αφήσουν τις κάλτσες μισοτελειωμένες.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα στο 25.44 του παρακάτω βίντεο:
Λάθος μου η κατάργηση του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής
Στην παραδοχή πως ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μια κίνηση που προκάλεσε μια χαοτική κατάσταση στη διαχείριση του προσφυγικού, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω».
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ιδρύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε να το καταργήσει αμέσως μετά την εκλογή της υποστηρίζοντας πως δεν είχε λόγο ύπαρξης και μεταφέροντας τις ευθύνες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ήταν ένα «μη λειτουργικό» υπουργείο, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστήριζε πως πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και πως η κατάργησή του και η ένταξη των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μια ορθολογική κίνηση.
Σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως εφαρμόζουμε διαφορετική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ασχολιόταν με το ποιος έμπαινε στη χώρα. «Δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα. Τώρα υπάρχει καλύτερος έλεγχος. Εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται εντός δύο μηνών και όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω». Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν απο τις τοπικές κοινωνίες για τις νέες δομές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως παρά τις αντιδράσεις «οι δομές θα γίνουν».
Μιλώντας για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και τη στάση του απέναντι στον Προκόπη Παυλόπουλου τόσο το 2015, όταν δεν τον ψήφισε, όσο και τώρα, που δεν επέλεξε την ανανέωση της θητείας του, ανέφερε πως έχει εξηγήσει την επιλογή όμως δεν είμαστε στο 2015, αλλά στο 2020 και η ΝΔ του 2015 δεν είναι ίδια με τη σημερινή ΝΔ. «Σέβομαι τον κ. Παυλόπουλο, ήταν ένας καλός Πρόεδρος», είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η κ. Σακελλαροπούλου «είναι μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στην νέα εποχή της χώρας». «Είναι ένας θαυμάσιος, πολύ ζεστός, ένας κανονικός άνθρωπος και έχει πολλά ενδιαφέροντα. Είναι σύμβολο της νέας εποχής, έχει σελίδα στο facebook, είναι ένας άνθρωπος του κόσμου, ένας άνθρωπος της εποχής. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής που ξημερώνει.
«Η επιλογή που έκανα στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπουλου φαίνεται πως έχει ευρεία συναίνεση καθώς ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ και ΝΔ θα την ψηφίσουν. Συμβολικά η επιλογή της είναι πολύ σημαντική, πέρα ότι είναι μία γυναίκα, είναι και ένα πρόσωπο μη κομματικό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόσωπο μη πολίτικο μιας και έχει χειριστεί θέματα πολύ σημαντικά. πρόκειται για μία υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία αυτή της κυρίας Σακελλαροπούλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν ψάχνουμε έναν πρόεδρο που τυπικά ασκεί τα καθήκοντα του», δήλωσε.
Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. «Δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό», είπε, ενώ για την αξιολόγηση των υπουργών ανέφερε πως είναι η πρώτη φάση όπου γίνεται καταγραφή των προβλημάτων με στόχο να διορθωθούν. Θα υπάρξει και άλλη αξιολόγηση, δήλωσε και πρόσθεσε: «στις δύο κίτρινες παίρνεις κόκκινη και αποβάλλεσαι». «Όταν θα γίνει ανασχηματισμός θα ληφθεί υπόψιν και η αξιολόγηση των υπουργών».
Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «κακώς δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη». «Θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο. Το επικοινώνησα και γραπτώς και θα έχω και τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέρκελ. Έστειλα και επιστολές», είπε ενώ δήλωσε πως «η Ελλάδα σε Συμβούλιο Κορυφής δεν πρόκειται να δεχτεί λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Τρίπολης – Άγκυρας που παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Θα βάλουμε βέτο», είπε και συμπλήρωσε φαίρνοντας σαν παράδειγμα τον αγωγό ΕastΜed: «Δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι ευρωπαϊκό και η Ευρώπη έχει υποχρέωση να μας συμπαρασταθεί όταν παραβιάζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Επέμεινε πάντως πως ο Ερντογάν είναι απομονωμένος και πως η προκλητικότητά του είναι ένδειξη της απομόνωσής του. Ανέφερε επίσης πως μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ υπήρξαν δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας. «Με την ενεργή μας διπλωματία έχει δημιουργηθεί μια ευρύτερη συμμαχία που πιέζει και απομονώνει την Τουρκία», δήλωσε. Σημείωσε δε, σε άλλο σημείο, πως με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο «έχουμε μια πολύ καλή προσωπική σχέση», ενώ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «έχουμε καλή χημεία».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα ζητήματα ασφάλειας και συγκεκριμένα για την κατάσταση με τα Εξάρχεια και τις καταλήψεις. «Ήξερα από την αρχή πως το ζήτημα των Εξαρχείων ήταν σύνθετο. Έχουμε σχέδιο αλλά δεν είναι ένα θέμα που τελειώνει από τη μια στιγμή στην άλλη, έχουμε όμως πρόοδο και στα Εξάρχεια και στην επιβολή του νόμου. Τα Εξάρχεια ήταν γκέτο. Κανείς δεν μπορούσε να πατήσει. Τώρα οι γειτονιές παραδίδονται πίσω στους κατοίκους», είπε αν και ούτε ρωτήθηκε, αλλά ούτε και απάντησε για τις αντιδράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων που μιλούν για τραγική κατάσταση στην περιοχή το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις στο Κουκάκι λέγοντας πως αυτό που συνέβη στην τελευταία εκκένωση της κατάληψης «ήταν απαράδεκτο». Σε αυτό το σημείο άσκησε κριτική και στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα τους εισαγγελείς λέγοντας πως «όταν κάποιος πετάει τσιμεντόλιθους, σκοπεύει να σκοτώσει και αυτό είναι κακούργημα». Ερωτηθείς αν σκοπεύει να κάνει και νέες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν θα κάνουμε άλλες αλλαγές». «Θα περιμένω να δω πως οι εισαγγελείς εφαρμόζουν στην πράξη αυτόν τον ποινικό κώδικα», είπε.
Σε ερώτηση για τις υποθέσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όπως στην περίπτωση του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ και των γιων του στο Κουκάκι, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα από την αστυνομία». «Αν υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις θα ερευνηθούν. Εγώ δεν βλέπω αστυνομική αυθαρεσία, όμως αν κάπου υπάρχουν υπόνοιες εξετάζουμε τα στοιχεία».
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την καθημερινότητά του ως πρωθυπουργός και τα ταξίδια αναψυχής που έχει πραγματοποιήσει για τα οποία και έχει δεχτεί κριτική. «Το γραφείο του πρωθυπουργού είναι ένα χρυσό κλουβί», είπε. «Δουλεύω πάρα πολύ και έχω ελάχιστο ελεύθερο χρονο. Δεν θα ρωτήσω την αντιπολίτευση πως θα τον περάσω», σημείωσε. Κατέληξε δε απαντώντας σε μια ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενδεχομένως διπλές, καθώς με την απλή αναλογική δεν πιστεύω πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Για αυτό και αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο, όπως είχα υποσχεθεί».
Με πληροφορίες από Κουτί Πανδώρας, tvxs.gr