Σαράντα λεπτά κράτησε η συνάντηση Χαφτάρ-Μητσοτάκη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Εισερχόμενος στο κτίριο της Βουλής ο Χαλίφα Χαφτάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετείχε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναχώρησε μαζί του από τη Βουλή ενημερώνοντας ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της διάσκεψης για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Βερολίνο.
«Να γίνει η Γερμανία θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής θέσης για τα μνημόνια Λιβύης-Τουρκίας»
Έκκληση στην Γερμανία, οικοδέσποινα της Διάσκεψης της Λιβύης, να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση για τα θέματα με την αφρικανική χώρα απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ξανά τη δυσαρέσκεια του για τη μη πρόσκληση στη διαδικασία τονίζοντας πως η Αθήνα περιμένει από το Βερολίνο να αποτελέσει θεματοφύλακα της θέσης της Ευρώπης, η οποία έγινε σαφής στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο και αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σαράτζ και της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, είχε «μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον στρατάρχη» και τον ενθάρρυνε να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διάσκεψη της Κυριακής, να επιχειρήσει να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ασφάλειας, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση των επίμαχων συμφωνιών.
Ο υπουργός σημείωσε πως ο Χάφταρ συμφώνησε με τις παραπάνω θέσεις, οι οποίες αποτελούν ενέργειες που «βοηθούν για μια καλύτερη πραγματικότητα και αποτελούν μια συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού».
«Η Ελλάδα έτοιμη να στηρίξει με δυνάμεις τη Λιβύη»
Ακόμα, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, με τη συμμετοχή με δυνάμεις με στόχο να υπάρξει ανακωχή. «Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη χώρα και αποτελέσει μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα τη Λιβύη είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στη ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη.», είπε συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ουσιαστικά δηλαδή δηλώνει ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα επιβάλει τη συμμετοχή της στη διένεξη της Λιβύης στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα.
Έχουν κινητοποιηθεί άνδρες της αντιτρομοκρατικής, της ομάδας ΔΙΑΣ, η Τροχαία και άνδρες της ΟΠΚΕ.
Η Τροχαία θα κλείσει συγκεκριμένους δρόμους από όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή του για τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι υπό άκρα μυστικότητα έφθασε στη Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο στρατάρχης Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, έχει εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τον αποκλεισμό της Ελλάδας.