Το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα επαναφέρει το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Γενάρη στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπει μπόνους έως και 50 έδρες που θα λαμβάνει κλιμακωτά το πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει στις εκλογές. Αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό πάνω από 25% θα λάβει επιπλέον 20 έδρες. Επίσης για κάθε 0,5% ποσοστό θα λαμβάνει και μία έδρα και στην περίπτωση που συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 40%, τότε θα λάβει το σύνολο του μπόνους των 50 εδρών.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει και καταγγέλλει το νομοσχέδιο της ΝΔ που επαναφέρει το μπόνους στο πρώτο κόμμα μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών στο όνομα της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας, σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης. Τόνισε πως το ΚΚΕ είναι υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής και την πάγια θέση του αυτή δεν τη βάζει στη ζυγαριά και στα παιχνίδια με άλλα ζητήματα όπως π.χ. με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ διαφωνεί με οποιασδήποτε μορφής μπόνους και με οποιοδήποτε πλαφόν εισόδου στη Βουλή που σήμερα είναι στο 3%. Θύμισε πως κατάθεσε σχετική πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος που απορρίφθηκε από τα αστικά κόμματα.
Σημείωσε ότι είναι αυτονόητο πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, διότι έχει στόχο να διασφαλίσει την παραπέρα νόθευση της εκλογικής βούλησης του λαού και χαρακτήρισε κούφιες τις διακηρύξεις των αστικών κομμάτων περί δημοκρατίας όταν θέλουν κυβερνήσεις από μειοψηφίες, ενώ απαιτούν από τους εργαζόμενους να αποφασίζουν με το 50+1 του συνόλου τους για απεργία. Πρόσθεσε πως είναι κάλπικη και επικίνδυνη αυτή η δημοκρατία για το λαό.
Υπογράμμισε πως η ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος δεν συνιστά λύση στα προβλήματα του λαού, ο οποίος θα συνεχίσει να ματώνει από τη στιγμή που δεν αλλάζει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό. Συμπλήρωσε πως το κλειδί για το λαό δεν βρίσκεται στο εκλογικό σύστημα, στο αν η κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική ή πολυκομματική, αλλά στην οργανωμένη πάλη σε ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν στη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25, επιφύλαξη εξέφρασε η Ελληνική Λύση.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη