Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν.Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, για το προσφυγικό -μεταναστευτικό:
Μετά από σειρά άστοχων ενεργειών και καλλιέργειας ρητορικής μίσους και φόβου, σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η κυβέρνηση και η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.
Αρχικά, η κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής , και η ένταξή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , ενέταξε το θέμα στην ατζέντα της ασφάλειας και η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε σειρά ενεργειών που παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επιχειρήσεις σκούπα οικογενειών μεταναστών και προσφύγων που διαβιούσαν στο κέντρο της Αθήνας, η μη παροχή ΑΜΚΑ σε όλα τα προσφυγόπουλα με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους από τις σχολικές δομές, και την έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο, η δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε δομές κλειστού τύπου, για παράδειγμα η Μόρια, στην οποία ο αριθμός άγγιξε τις 19.000, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα hot spot, με τα μικρά προσφυγόπουλα να αυτοτραυματίζονται και να προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, όπως αποκαλύπτει το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, που έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά και πολλά άλλα περιστατικά ντροπής για μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει εντάξει στο δίκαιό της τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών διαχείρισης του προβλήματος.
Σήμερα, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης και αστοχιών και μετά το καταδικαστέο από όλους περιστατικό στη Χίο εναντίον του κ. Μηταράκη, αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους της Ν.Δ., η κυβέρνηση αναγκάζεται να επανιδρύσει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα χρήζει ιδιαίτερης και προσεκτικής αντιμετώπισης.
Κάθε επιχείρημα που προεκλογικά είχε η Ν.Δ. για κακή διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξέπεσε στα μάτια όλων μας από την ίδια την πραγματικότητα.
Επιπροσθέτως, η παθητική στάση της κυβέρνησης και η ένταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ανικανότητά της να πιέσει την Ε.Ε. για αναλογική κατανομή των προσφύγων – μεταναστών, μας φέρνουν σήμερα στο σημείο μηδέν σε σχέση με το θέμα.
Η διπλωματική απομόνωση της χώρας, δυστυχώς επηρεάζει άμεσα και το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα.
Σε καμία περίπτωση η λύση που αρχικά προτάθηκε για δομές κλειστού τύπου, φυλακές, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από εμάς, ούτε από τις τοπικές κοινωνίες.
Αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου.
Ειδικά για την περιφέρεια Κρήτης υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση επέκτασης του προγράμματος ESTIA, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες συμμετέχοντας σε κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς της κοινότητας.
Με έκπληξη διαβάσαμε το γεγονός της μη ανανέωσης των συμβάσεων 20 εργαζομένων του προγράμματος «Εστία», που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.
Αλήθεια, έχετε ατζέντα και λύσεις που να μην προσβάλλουν τον «άνθρωπο» για την αντιμετώπιση του θέματος;
Αφού απαξιώσατε την μεγάλη προσπάθεια και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, αφού πέρασαν έξι (6) μήνες απραξίας και ανικανότητας να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα που σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ήθελε γοργούς και στοχευμένους τρόπους αντιμετώπισης, συνεχίζετε να μιλάτε για αντιμετώπιση του προβλήματος με κλειστές δομές (φυλακές) που προσβάλλουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δικαίου.
Η περίοδος χάριτος κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει.
Παρόλα αυτά εμείς, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε με την εμπειρία και τη γνώση που αποκομίσαμε, πάντα σε ένα πλαίσιο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού.
Δείτε ακόμη: Έξι μήνες μετά που το κατήργησε, η κυβέρνηση επανιδρύει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής