Το πέρασμα του “Ηφαιστίωνα” αφήνει πολλές πληγές τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο το ελλειμματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την παντελή άγνοια διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς . Ανάμεσα στα θύματα και ο μνημειακός υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι που,βγαίνει “λαβωμένος” απο τα χτυπήματα του χιονιά, με σπασμένους κεντρικούς και παράπλευρους κλώνους που” έδεναν “μεταξύ τους , δημιουργώντας συνθέσεις που μόνο η παντοδυναμία και η ποικιλομορφία της φύσης μπορεί να δημιουργήσει.
Το Μνημειακό Δέντρο λόγω της ιστορικής ,πολιτιστικής , και οικολογικής του αξίας για τον τόπο, χρειάζεται ειδική μέριμνα και φροντίδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους , που δυστυχώς δεν την είχε ποτέ μέχρι τώρα. Το αντίθετο μάλιστα. ζητήθηκε η ακύρωση των προστατευτικών μέτρων, πρωτοφανές γεγονός για ένα Μνημείο της Φύσης, για να μπορεί η επιχείριση ,να λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς περιορισμούς στον χώρο προστασίας του μνημείου .
Παρ΄ολα αυτά, αν οι νέες “πληγές” αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και έγκαιρα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις απο τους αρμόδιους ,ο πλάτανος κινδυνεύει να μετατραπεί σε “κουφάρι” δέντρου στερώντας απο τις μελλοντικές γεννιές το σπουδαίο αυτό τεκμήριο της φυσικής κληρονομιάς αλλά και την ψυχική και αισθητική απόλαυσή των επισκεπτών να ξαποσταίνουν κάτω απο την πλούσια φυλλωσιά του , χαρίζοντας πολύτιμες στιγμές ανάτασης .
Οι φωτογραφίες δείχνουν τα σημεία που χτύπησε ο χιονιάς καταστρεφοντας ένα μοναδικό στοιχείο του δέντρου .Το λεγόμενο” γεφύρι” ,όπου οι δύο κλώνοι ενώνονται σ΄’ενα , φυσική διεργασία αιώνων πάνω στο δέντρο και σημείο που τραβούσε το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτων.
Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Ιστορικός Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Κρασανών & Φίλων