Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση δεν θα υπάρξει συνέντευξη τύπου.
Έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.
Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.
Χαμηλές προσδοκίες
Χαμηλές προσδοκίες για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, αξιωματούχοι από τον Λευκό Οίκο απέφυγαν να καταδικάσουν την στάση της Τουρκίας στην ενημέρωση του Τύπου που πραγματοποιήθηκε πριν την συνάντηση. Μόνο μετά από επανδιατύπωση ερώτησης από δημοσιογράφο σχετικής με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο και την συμφωνία για την ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης, προχώρησαν στο σχόλιο: «καλό είναι όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις».
Αντίθετα επέστησαν την προσοχή για το πόσο σημαντικό είναι ότι οι δύο χώρες ΗΠΑ και Ελλάδα διαχειρίζονται διαφορές τους με Τουρκία με τρόπο που να μην επιβαρύνει το ΝΑΤΟ γιατί ο στόχος και των δύο χωρών είναι να παραμείνει η Τουρκία στην Δύση.
Σε άλλο σημείο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε: “Όπως έχετε παρατηρήσει, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει μια εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο Erdoğan καθώς και με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη κι έτσι προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που έχουμε από κοινού και επιδιώκοντας τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο περιοχή, αντί να εξετάσουμε πού μπορεί να υπάρξει πρόκληση»
Επισήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την προσπάθεια της Ελλάδας να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να τηρεί καλές σχέσεις με τον “μεγάλο και σημαντικό γείτονα” όπως χαρακτήρισε την Τουρκία.
Αντίθετα αρκετά θετική ήταν η αναφορά άλλου αμερικανού αξιωματούχου , που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήταν εκπρόσωπος από την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, για τον αγωγό East Med και τις στρατηγικές τριμερείς (3+1) της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που αναβαθμίστηκαν με την συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλούμενος τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου πριν από λίγες βδομάδες στην Φλόριντα μίλησε για πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες όπως και τον νόμο που πέρασαν οι ΗΠΑ για τον East Med.
Παραμένουμε σταθεροί στην δέσμευσή μας για τον αγωγό αυτό που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή επεσήμανε ο αμερικανός αξιωματούχος. Στην εισαγωγική τοποθέτηση ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η Ελλάδα επι μακρόν αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Μεσόγειο κι αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά είναι σημαντικό μετά τις αλλαγές που ακολούθησαν το τέλος του Ψυχρού πολέμου.
Δηλώσεις Μητσοτάκη από τη Φλόριντα
Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, είπε πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ». Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι «η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις», ενώ ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.
Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα υπάρχει επίσης η συνάντησημε τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του ινστιτούτου μελετών Atlantic Council και θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρό του Ντέιμοντ Ουίλσον.
Δεν αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου
Να σημειωθεί ότι, σε μια ένδειξη υποβάθμισης της επίσκεψης Μητσοτάκη, δεν αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό πρόεδρο – «Κρατώ μικρό καλάθι», δηλώνει για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ο Δημ. Παπαδημούλης, που τονίζει πως είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να αποσπάσει σαφή δήλωση-καταδίκη των σχεδίων Ερντογάν στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις ΗΠΑ με την ατζέντα ενός αξιόπιστου, σταθερού και διαχρονικού εταίρου τους, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Athina 9,84. Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί και στο επίπεδο του Λευκού Οίκου ο ρόλος της Τουρκίας ως αποσταθεροποιητικού παράγοντα, που παράγει ανασφάλεια και απειλεί ευθέως την ακεραιότητα χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι η υπόθεση αυτή είναι ακόμα μακριά, καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις διαλόγου με την άλλη πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια προσφυγή δε θα είναι το πρώτο βήμα της Ελλάδας, πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των μεταξύ μας διαφορών, είμαστε όμως αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εφόσον χρειαστεί.
Στο μεταξύ με συνέντευξή – παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εφημνερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η στήριξη των ΗΠΑ:
– την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκιας-Λιβυης,
– την στήριξη του αγωγού East Med,
– την ενίσχυση του σχήματος συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος+ΗΠΑ).
Το θέμα του τίθεται όμως και εκεί που θα κριθεί η επιτυχία ή όχι του ταξιδιού του Κυρ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο είναι αν δεν εξασφαλιστεί η στήριξη σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία, η Τουρκία θα το εκλάβει ως πράσινο φως για να συνεχίσει την προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στους συμμάχους της στην περιοχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στην συνέντευξή του ένα σημαντικό λάθος στρατηγικής που σημείωσε η ελληνική κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ χωρίς πριν να έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η στάση του Προέδρου Τραμπ απέναντι στην Τουρκία που συνεχίζει να απειλεί.
«Η Ελλάδα ιστορικά αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή – Τον ρόλο αυτό πρέπει να διατηρήσει και σήμερα»
“H συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ συνιστά μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί σωστά για να έχει θετική έκβαση, ειδάλλως μπορεί και να παραγάγει αρνητικά αποτελέσματα”, διεμήνυσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας την Τρίτη 7/1 στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.
“Εμείς βλέπουμε με ανησυχία την επικείμενη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ, γιατί από ό,τι φαίνεται δεν θα διεξαχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ώστε να αποσπάσουμε σαφείς δηλώσεις καταδίκης των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας”, τόνισε. “Αυτό στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο”, συμπλήρωσε ο Αλ. Χαρίτσης.
“Ως αντιπολίτευση, τα βασικά ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να τεθούν στη συνάντηση είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed και η συνεργασία 3+1 (Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου με ΗΠΑ). Αυτά πρέπει να τεθούν δημόσια και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Βρισκόμαστε σε περίοδο πρωτοφανούς όξυνσης της προκλητικότητας και είναι σημαντικό να εκφράζεται με σαφή τρόπο η στήριξη των ΗΠΑ”, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου, και συνέχισε: “Θέτουμε το ζήτημα ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, έπρεπε να έρθει στη Βουλή μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γιατί σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούμε να χάνουμε τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο του παράγοντα της ειρήνης και της σταθερότητας και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να επιδιώκουμε την καταδίκη των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από όλους τους διεθνείς παίκτες”.
Γ. Κατρούγκαλος: Ανάγκη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις των ΗΠΑ στη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 984 και στο δημοσιογράφο Α. Τόλιο ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Τραμπ, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν σε αυτή συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής πλευράς, ενόψει της νέας κατάστασης που δημιουργεί η ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, ιδίως με την παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη.
Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρξει σαφής καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας, ρητή στήριξη του αγωγού EastMed και του σχήματος 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι αναγκαίο ενόψει των ενστάσεων που διατύπωσε ο Λευκός Οίκος ως προς την συμπερίληψη στον αμερικανικό προϋπολογισμό του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο EastMedAct. Το ανακοινωθέν-συνέντευξη (briefing) αξιωματούχων Λευκού Οίκου που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική πλευρά, ενόψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού, υπολείπεται κατά πολύ προηγούμενων αμερικανικών θέσεων, κρατώντας ίσες αποστάσεις και κάνοντας λόγο για την ανάγκη «όλες οι πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο να συνεργάζονται για την επίλυση των διαφορών τους και να αποφεύγουν κινήσεις που μπορεί να ερμηνευθούν ως προκλήσεις».