Πριν από δύο χρόνια, η Ιταλία πέτυχε ένα εμβληματικό προϊόν της χώρας, η ναπολιτάνικη πίτσα, να ενταχθεί στη λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας Και το ίδιο θέλει να κάνει τώρα με τον καφέ εσπρέσο.
Ο καφές είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ποτό στον κόσμο μετά το νερό και η κατασκευή της πρώτης μηχανής εσπρέσο στην Ιταλία στα τέλη του 19ου αιώνα, συνέβαλε στην δημοφιλία του παγκοσμίως.
Το να πίνει κανείς εσπρέσο στην Ιταλία είναι ένας τρόπος ζωής, αλλά για όσους βρίσκονται πίσω από την αίτηση στην Unesco, σημαίνει κάτι περισσότερο.
Η Ιάρια Ντανέσι, μέλος της Κοινοπραξίας για την Προστασία του Ιταλικού Εσπρέσο, τονίζει: «Η κουλτούρα του εσπρέσο έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και με αυτό το εγχείρημα προσπαθούμε να διεκδικήσουμε την ιταλική ταυτότητα του εσπρέσο. Κι αυτό γιατί ο εσπρέσο προέρχεται από τη δημιουργικότητα των Ιταλών».
Όταν δεν είναι στο σπίτι, οι Ιταλοί απολαμβάνουν τον εσπρέσο τους σε καφέ μπαρ. Ο Αντόνιο Μπουκινά είναι μπαρίστα εδώ και 38 χρόνια και εργάζεται σε ένα ιστορικό μέρος στη Ρώμη.
«Αυτό το επάγγελμα έχει δύο πλευρές: η μια είναι η εμπειρία που αποκτάς και η άλλη είναι αυτό που αποκαλώ φυσικό ταλέντο. Μερικοί γεννιούνται με αυτό, κάποιοι άλλοι όχι», σημειώνει ο μπαρίστα.
Είναι μια γρήγορη διαδικασία. Μπορείτε να παραγγείλετε στο μπαρ και να το πιείτε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η ανταποκρίτρια του Euronews, Τζόρτζια Ορλάντι, μεταδίδει από τη Ρώμη: «Το να στέκονται στο μπαρ και να πίνουν έναν καφέ εσπρέσο είναι κάτι που οι Ιταλοί δεν θα εγκατέλειπαν ποτέ. Είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινή ζωή και είναι συχνά μια δικαιολογία για να συναντηθούν για να συζητήσουν για δουλειές ή να μιλήσουν σε έναν φίλο. Και πάνω απ’ όλα είναι φτηνό, συνεπώς όλοι μπορούν να το απολαύσουν, καθώς είναι οικονομικά προσιτό σε όλους».
«Μου ανεβάζει την αδρεναλίνη! Με ωθεί να πάω στη δουλειά και με κάνει να νιώθω νεότερος!»λέει ένας άνδρας.
Ενώ μια γυναίκα τονίζει: «Πίνοντας έναν καλό καφέ, σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα με τους φίλους σου… μιλάς καλύτε ρα, ζεις καλύτερα και σκέφτεσαι ακόμα καλύτερα! Οι επιστήμονες σαν κι εμένα το γνωρίζουν καλά αυτό… πίνουμε πολύ καφέ!».
Πώς βρίσκουμε, όμως, ποιοτικό εσπρέσο;
Η Ιάρια Ντανέσι υπογραμμίζει: «Ο καφές εσπρέσο διαφέρει από άλλους τύπους ποτών που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι ο μόνος που έχει την τυπική «κρέμα» στην επιφάνεια».
Τον Δεκέμβριο μια ομάδα που εκπροσωπεί τον καφέ εσπρέσο της Νάπολης υπέβαλε επίσης αίτηση που θα εξεταστεί μαζί με εκείνη της Κοινοπραξίας για την Προστασία του Ιταλικού Εσπρέσο. Σε μερικούς μήνες θα μάθουμε αν θα αναγνωριστούν ως πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.
gr.euronews.com