Στην Ελλάδα, τη Βόρεια Κορέα της Ευρώπης

Τo φαιδρό με το τραγικό εναλλάσσονται διαρκώς στην επίσημη επικοινωνιακή στρατηγική στην οποία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την ίδια την πολιτική.

Στην ΕΡΤ, το βράδυ της Πέμπτης, αρχικά ο μέσος τηλεθεατής θεώρησε ως ανιαρό χιούμορ το γεγονός ότι στις 10 πιο σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες του 2019, που παρουσίασε η Όλγα Τρέμη στην εκπομπή της, περιλαμβανόταν ο … Κυριάκος Μητσοτάκης! Στη συνέχεια, κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για φάρσα αλλά όταν αντιλήφθηκαν ότι το εννοούν σοβαρά, δεν ήξεραν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν.

Δεν πρόκειται απλώς για σύμπτωμα της απόλυτης κυβερνητικής χειραγώγησης της δημόσιας τηλεόρασης αλλά για μια πρωτόγνωρη «προσωπολατρεία», επιπέδου Βόρειας Κορέας, που καλλιεργείται, από τις κοσμικές μεσημεριανές εκπομπές μέχρι τις πολιτικές εκπομπές. Είτε οφείλεται σε ανασφάλεια του ίδιου του Πρωθυπουργού, είτε σε υπερβάλλοντα ζήλο των «αυλικών» να δείξουν απόλυτη υποταγή, το αποτέλεσμα είναι απολύτως φαιδρό.

Πιο σοβαρό κρούσμα των ημερών, το άρθρο που δημοσιεύεται στην Καθημερινή και δίνει οδηγίες-κατευθύνσεις για τον τρόπο κάλυψης της αστυνομικής βίας σε καθεστωτικά ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα κατά τρόπο «αποδεκτό». Ουσιαστικά υπαγορεύει την αποσιώπηση της σκληρής αστυνομικής βίας επί των ημερών της ΝΔ, προκειμένου να μην πλήττεται το θεώρημα «νόμου και τάξης». Μάλιστα, αναπαράγει τις γραφικές γενικεύσεις ακροδεξιών για τη «βία της άκρας Αριστεράς» αλλά και ένα απίθανο «εύρημα» που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση παρόντος του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι αυτή είναι «3,5 φορές μεγαλύτερη από την ακροδεξιά».

Είναι άγνωστη η «επιστημονική» μέθοδος που οδηγεί σε αυτό τον αστείο ισχυρισμό αλλά το σοβαρό ζήτημα είναι ότι η μέθοδος καθοδήγησης της ενημέρωσης που φιλοδοξεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έρχεται απευθείας από τα εγχειρίδια του Γεωργαλά και της χούντας. Σύμφωνα με αυτή, οι εικόνες διαπόμπευσης πολιτών που ξεγυμνώνονται στους δρόμους από την ΕΛΑΣ, οι σκηνές της παράνομης εισβολής σε σπίτια πολιτών, η υπέρμετρη βία, αστυνομική η αυθαιρεσία, τα βασανιστήρια και οι πάσης φύσεως «ζαρντινιέρες» δεν πρέπει να αναπαράγοται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τους «νοικοκυραίους» χρήστες των social media γιατί ανατρέπουν το αφήγημα της κυβέρνησης. Θα πρέπει να αρκεστούν στις κατασκευασμένες ειδήσεις του κυβερνητικού μηχανισμού προπαγάνδας.

Στη μεταπολιτευτική δημοκρατία δεν υπάρχει προηγούμενο «προσωπολατρείας» αλλά ούτε και υπαγόρευσης της «πραγματικότητας» με αστυνομικούς όρους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα δημόσια ΜΜΕ, η ΕΥΠ υπάγονται απευθείας στον Πρωθυπουργό, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πληροφόρηση με όρους Γκέμπελς. 

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί