Χρειάστηκε δυστυχώς να τραυματιστεί μια γυναίκα για να ομολογήσει η ΕΛ.ΑΣ. ότι κάνει χρήση του όπλου Manuhrin MR-35 Punch Gun. Βέβαια, είχε προηγηθεί η σχετική αποκάλυψη από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο στο «Βήμα» για την προμήθεια 130 όπλων για σφαίρες καουτσούκ, επί υπουργίας Νικολάου Δένδια (10.1.2013), αλλά τώρα γνωρίζουμε πλέον και τις «επιχειρησιακές» δυνατότητες και τον τρόπο χρήσης του όπλου.
Οπως προκύπτει από όλες τις επιστημονικές έρευνες, αυτό το όπλο δεν είναι «μη θανατηφόρο», αλλά απλώς «λιγότερο θανατηφόρο» (less lethal).
Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία που αμφισβητεί τη χαμηλή επικινδυνότητα αυτών των όπλων, βασισμένη σε έρευνα πεδίου. «Ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες, υφίσταται ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού» (Virginie Pinaud et al., «Orbital and ocular trauma caused by the Flash-Ball: A case report», «Injury Extra» 40, 2009).
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει ως ακίνδυνη τη χρήση του («έχει δύναμη μικρότερη μιας γροθιάς»), είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Γιατί αν οι αξιωματικοί και οι άνδρες που είναι επιφορτισμένοι με τη χρήση του όπλου αυτού το χειρίζονται με αυτή τη βεβαιότητα, τότε είναι φυσικό να μεγιστοποιείται ο κίνδυνος θανατηφόρας δράσης. Στη Γαλλία χρησιμοποιείται τον τελευταίο καιρό εκτεταμένα αυτό το όπλο από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Τον Ιανουάριο του 2019, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας κατά των «κίτρινων γιλέκων», σημειώθηκαν 100 σοβαροί τραυματισμοί από τις καουτσουκένιες αυτές σφαίρες, ενώ 15 πολίτες έχασαν το μάτι τους. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή ώστε στις 10 Ιανουαρίου 2019 ο Ζακ Τουμπόν, ο οποίος κατέχει τη θέση του επίσημου Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης αυτών των όπλων.
Στην Ελλάδα την εισαγωγή των πλαστικών ή καουτσουκένιων σφαιρών, καθώς και των χρωμοσφαιρών, είχε επιχειρήσει ο Βύρων Πολύδωρας κατά την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, σε μια περίοδο που το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θύμιζε κάπως το σημερινό υπό Χρυσοχοΐδη, με τον υπουργό να απευθύνεται με ύμνους στους «πραίτορές» του και να τους λύνει επιδεικτικά τα χέρια. Γνωρίζουμε πού οδήγησε η πολιτική αυτή, όταν λύθηκαν τα χέρια και του κ. Κορκονέα, στις 6 Δεκέμβρη του 2008.
Του Δημήτρη Ψαρρά, Εφημερίδα των Συντακτών
Παίζει με τις λέξεις η αστυνομία: «Δεν ήταν πλαστική σφαίρα, αλλά ελαστική μπάλα»