«Δεν υπήρχε καμία βλάβη του δημοσίου, ίσα-ίσα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενισχύθηκε από αυτή τη διαδικασία γιατί μπόρεσε να προσελκύσει ερευνητές που μέχρι τότε δύσκολα έρχονταν στην Κρήτη»
Στην ομόφωνη αθώωση του Γιώργου Σταθάκη, πρώην υπουργού και πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων.
Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, η κατηγορία αφορούσε τη χρησιμοποίηση πόρων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2001 για την ασφάλιση ερευνητών και για υπερωριακή εργασία εργαζομένων και όχι για ερευνητική εργασία. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα χρήματα του λογαριασμού καλώς διατέθηκαν για τους συγκεκριμένους σκοπούς καθώς και έτσι συντελούσαν στην πραγματοποίηση της έρευνας.
Η κατηγορία σε βάρος του κ. Σταθάκη ήταν της “Απιστίας σχετικά με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και από κοινού” και δεν είχε εκδικαστεί μέχρι χθες λόγω της βουλευτικής ασυλίας. Σημειώνεται ότι πέρα από την αθώωση του κ. Σταθάκη, αθώα είχαν κριθεί όλα τα μέλη της επιτροπής που είχε αποφασίσει τη διαχείριση των κονδυλίων με αυτόν τον τρόπο.
«Δεν υπήρχε καμία βλάβη του δημοσίου, ίσα-ίσα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενισχύθηκε από αυτή τη διαδικασία γιατί μπόρεσε να προσελκύσει ερευνητές που μέχρι τότε δύσκολα έρχονταν στην Κρήτη» επισήμανε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης τονίζοντας πως ήταν επιβεβλημένη η χρησιμοποίηση των πόρων του ΕΛΚΕ για τους σκοπούς αυτούς.
Για αντίστοιχες πρακτικές και από άλλα Πανεπιστήμια (Πατρών και Πειραιώς) έκαναν λόγο και άλλοι μάρτυρες (επιστημονικό προσωπικό, καθηγητές κτλπ.) που επισήμαναν ότι «η αξιοποίηση των πόρων του ΕΛΚΕ έγινε με υποδειγματικό τρόπο και όχι μόνο δεν ζημίωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά από τότε ξεκίνησε η ανοδική του πορεία με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζεται πολύ ψηλά σε όλες τις σχετικές αξιολογήσεις», ενώ στις καταθέσεις σημειώθηκε πως οι αποφάσεις για τη διαχείριση των πόρων ήταν συλλογικές από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.
Στην απολογία του ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «με την αξιοποίηση των κονδυλίων ενισχύθηκε το ερευνητικό έργο του ιδρύματος και ότι έτσι ενισχύθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στα κορυφαία 250 Πανεπιστήμια.»
Στην πρόταση του ο εισαγγελέας ζήτησε την αθώωση του κατηγορούμενου, ενώ το ίδιο αποφάσισε και το τριμελές εφετείο κακουργημάτων.