Δείτε πώς κατασκευάζονται “ειδήσεις” και αγιογραφίες παραγόντων στην Κρήτη- Τα σημειώματα της “καθοδήγησης” (έγγραφο)

Συχνά πυκνά διαβάζουμε σχόλια σε μέσα ενημέρωσης για το πόσο καλός και ενεργητικός είναι, πχ, ο Αυγενάκης, ή πόσο αποτελεσματικός ο “εθνική Κρήτης” Αρναουτάκης και άλλα ανάλογα για πολλούς τοπικούς παράγοντες. Σχόλια και “ειδήσεις” που διαμορφώνουν προφανώς την αντίληψη των αναγνωστών, ακροατών, τηλεθεατών για συγκεκριμένους παράγοντες.

Άραγε είναι απλά η… “τεχνική του γλειψίματος” για προσδοκώμενα, είναι το αποτέλεσμα άλλων ενεργειών (πχ, ακόμα και “αγορασμένων” δημοσιεύσεων); Το σίγουρο είναι ότι αυτή η “δημοσιογραφία” που κατά κανόνα γίνεται στην Κρήτη, κάπου πάσχει.

Δείτε όμως και αυτή την περίπτωση που παρουσιάζουμε σήμερα για να καταλάβετε ότι οι “αγιογραφίες συγκεκριμένων παραγόντων δεν προκύπτουν από “αγαθή” πρόθεση και πιθανώς μπόλικο υποκειμενισμό…

Χθες το απόγευμα, λοιπόν, λάβαμε σε ένα από τα mail του Candiadoc ένα μήνυμα από ηλεκτρονική διεύθυνση του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη. .

Ανοίγουμε λοιπόν το έγγραφο, και διαβάζουμε (όχι με μεγάλη έκπληξη, είναι αλήθεια, αφού οι πρακτικές είναι γνωστές, αλλά αυτή τη φορά πιάστηκαν με τη “γίδα στην πλάτη”…) μια αγιογραφία Αρναουτάκη,που αποστέλλεται από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του περιφερειάρχη Κρήτης στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να αξιοποιηθεί ως “σχόλιο” των, υποτίθεται, δημοσιογράφων.

Δεν γνωρίζουμε αν το σχόλιο (ως έχει ή τροποποιημένο για να ταιριάζει και στο ύφος του μέσου) δημοσιεύτηκε ή αν επρόκειτο να δημοσιευτεί, αλλά πλέον “κάηκε”, ή αν προοριζόταν σε κάποιο συγκεκριμένο μέσο και από λάθος ήρθε στο Candiadoc, άρα ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Να είστε όμως απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι πολλά από όσα διαβάζετε, είναι προϊόντα ανάλογης διαδρομής… Και προκύπτουν ως υποχρέωση και εξόφληση κάποιων μέσων απέναντι στα ακριβά γραμμάτια που κατευθύνονται από την περιφέρεια (αλλά και μεμονωμένους παράγοντες) σ’ αυτά…

Κάπως έτσι, με άλλα λόγια αλλά πλέον και με αποδείξεις, ασκείται τοπικά και σε μεγάλο βαθμό η “δημοσιογραφία”… Με ραβασάκια, “αγορασμένα σχόλια”, αγιογραφίες…

Διαβάστε το κατευθυνόμενο από τον ίδιο τον περιφερειάρχη για τον εαυτό του σχόλιο!

Ο συναινετικός Αρναουτάκης

Φαίνεται ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης είναι «οικουμενικός». Τον χαρακτηρισμό αυτόν του απέδωσε κυβερνητικός παράγοντας, σχολιάζοντας τον τρόπο που πολιτεύεται.

Η αποδοχή που απολαμβάνει ο Σταύρος Αρναουτάκης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Μολονότι στις κάλπες είχε ‘γαλάζιο’ αντίπαλο, ο ίδιος δεν διστάζει να υποστηρίξει κυβερνητικές επιλογές αν κρίνει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι αντιμετώπισε θετικά την απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου. Το ίδιο έπραξε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Καζάσης.

Όπως άλλωστε και οι δύο δηλώνουν, «είναι μια πράσινη επένδυση που έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης, παρέχοντας παράλληλα οικονομικά οφέλη στους δήμους και στους καταναλωτές».

Το συγκεκριμένο έργο, 280 εκατομμυρίων ευρώ, γίνεται με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΟΑΚ-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Το παράδοξο είναι ότι χρειάστηκε, από το 2011 μέχρι σήμερα, να λάβει 90 θετικές γνωμοδοτήσεις με τελευταία την περσινή του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης για να επικυρωθεί τελικά πρόσφατα από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν στη Σητεία κάλεσε τον Δήμο, τον ΟΑΚ και την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» να βρουν σημεία σύγκλισης, ώστε το έργο να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς”.

ΥΓ: Μην έχετε αμφιβολία ότι όντως το σχόλιο αυτό στάλθηκε από τον περιφερειάρχη ή στενούς συνεργάτες του. Το περιεχόμενο και το ύφος είναι γνωστό. Τα “επιχειρήματα” για τον “άγιο Σταύρο” επίσης γνωστά και κατευθυνόμενα προς τα μέσα από τον ίδιο και το περιβάλλον του…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί