Αύξηση του φορολογικού βάρους κατά 773 εκατ. ευρώ με τον προϋπολογισμό της ΝΔ
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα κορυφωθεί σήμερα, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και των αρχηγών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.
Ευκλ. Τσακαλώτος: Δώστε επίδομα ρεμπέτικου «…να τραγουδάει ο λαός τα βάσανα και τους καημούς»
Πίνακες και στοιχεία για Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου, Ανάπτυξη, μισθούς και παραγωγικότητα κατέθεσε στην Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πάντως αμφισβήτησε την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ και αφού υπενθύμισε ότι η παράταξη δεν είχε ψηφίσει τον σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, την παραλλήλισε με την ΕΡΕ.
Παράλληλα κάλεσε την ΝΔ να δημιουργήσει επίδομα ρεμπέτικου τραγουδιού, ώστε ο κόσμος να τραγουδά τους καημούς και τις πίκρες του όπως παλιά. Αφορμή για το σχόλιο του αυτό αποτέλεσε αποστροφή του Θόδωρου Σκυλακάκη ότι η Ελλάδα σηκώθηκε όρθια λόγω δουλειάς και όχι λόγω επιδομάτων
«Πότε καταστράφηκε η μεσαία τάξη; Όταν είχαμε μείωση ΑΕΠ 26% ή όταν είχαμε ανάπτυξη 2%;»
Παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε η ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την δημοσιονομική πολιτική, Θ. Σκυλακάκη, το πρωί της Τρίτης 17/12.
Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδότησε είναι το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων. «Παραδώσατε την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη, από το τέλος, στον κόσμο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι χωρίς κεφάλαιο και επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Ο υφυπουργός επανέλαβε το επιχείρημα περί υπερφορολόγησης της «μεσαίας τάξης» από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, και τώρα εμφανίζεστε ως όψιμοι υπερασπιστές της».
«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, για πάνω από 60.000 ευρώ περιουσία, αφορά στο σύνολό της, τη μεσαία τάξη», είπε επίσης ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι η μεσαία τάξη είναι συνάρτηση, και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των χρεών και των υποχρεώσεων που κανείς δεν έχει υπολογίσει. «Στο σχεδιασμό μας, τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέες μεγάλες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, και ολοκλήρωση της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων», ανέφερε ο υφυπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην σπαταλά δάκρυα για τη μεσαία τάξη, γιατί σε λίγο καιρό θα μετανιώνει για όσα λέει σήμερα.
Η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ:
“Κύριε Σκυλακάκη είπατε ότι δεν πρέπει να ρίχνω αλάτι στην πληγή και να μη μιλάω καθόλου για τα μεσαία στρώματα. Πρώτο ερώτημα: δε μου λέτε πριν από την κρίση για 6 χρόνια, πριν από το 2009, ποια κυβέρνηση υπήρχε στην Ελλάδα; Μπορείτε να ενημερώσετε τους συναδέλφους/ισσες σας; Δεύτερο Ερώτημα: Ανάμεσα 2010-14 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε στον αριθμό 26%; Και ότι μετά αυξήθηκε πολύ λίγο, 2% επί της κυβέρνησής μας;
Είναι δυνατό να ισχυρίζεστε ότι η μεσαία τάξη δεν καταστράφηκε από τη μεγάλη κρίση χρεωκοπίας -που ήσασταν εσείς κυβέρνηση πριν την χρεωκοπία- Δεν είναι δυνατό να καταστράφηκε όταν μειώθηκε το ΑΕΠ 26% αλλά καταστράφηκε όταν είχαμε ανάπτυξη ανάπτυξη 2%! Ποια οικονομικά είναι αυτά κύριε Σκυλακάκη; Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά ; Με την μείωση του ΑΕΠ 26% την μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ οποιασδήποτε οικονομίας εν καιρώ ειρήνης, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στη μεσαία τάξη;
Εκτός από να μην “ρίχνουμε αλάτι στην πληγή” υπάρχει και το “στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό”. Και αυτό θα το μάθετε όταν καταλάβετε ότι με τις δικές σας πολιτικές και φέρατε τη μεσαία τάξη και δεν θα την ξαναφέρετε εκεί που θα θέλατε να είναι. διότι άλλους στόχους έχετε στην οικονομική σας πολιτική, όπως θα πω και στην ομιλία μου”.
«Ανυπόστατα τα περί δημοσιονομικού κενού 396 εκατ. ευρώ»
Για ανυπόστατους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, πως βρήκε δημοσιονομικό κένο 396 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο σε δήλωσή του (Δευτέρα 16/12) ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσουν επί του ζητήματος.
«Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, δήλωση η οποία επαναλαμβάνεται κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.
«Επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί είναι κατά τη γνώμη μας ανυπόστατοι, παρέδωσα επιστολή στον κ. Σταικούρα ζητώντας να γίνει αύριο συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ προαναγγέλει την αποστολή αντίστοιχων επιστολών «στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους Βουλής και στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ώστε να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Γ. Δραγασάκης: Η αντίφαση και τέσσερα βασικά λάθη του Προϋπολογισμού
Στην “αντίφαση” του νέου προϋπολογισμού, να περικόπτει πόρους υπέρ αδυνάτων ενώ υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, αναφέρθηκε τη Δευτέρα 16/12 ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής. “Αφού, η οικονομία πάει καλύτερα, γιατί δεν κάνετε πιο γενναίες και δίκαιες φοροελαφρύνσεις και γιατί δεν αυξάνετε τις δαπάνες για παιδεία, υγεία και κοινωνικό κράτος; Γιατί αντίθετα μειώνετε δαπάνες για την πρόνοια κατά 400 εκατ. μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης; Γιατί καταργείτε την 13η σύνταξη, γιατί κόβετε προγράμματα απασχόλησης νέων επιστημόνων;” αναρωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης.
Παράλληλα, μίλησε για τα “τέσσερα λάθη” της κυβέρνησης τα οποία, κατά τον κ. Δραγασάκη είναι:
-το πρώτο λάθος είναι ότι δεν προχώρησε σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων “όπως εμείς, είχαμε σχεδιάσει και ανακοινώσει να κάνουμε από το 2020”.
-το δεύτερο λάθος είναι, “θα έλεγα, χειρότερο από το πρώτο”, και αφορά στον άνισο και άδικο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μοίρασε τις περιορισμένες φοροελαφρύνσεις ανάμεσα στις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ομάδες του πληθυσμού.
-το τρίτο λάθος είναι: η αυταπάτη ότι η μείωση της φορολογίας θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Αν ήταν έτσι, οι επενδύσεις θα κάλπαζαν στις γειτονικές μας χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο.
-το τέταρτο λάθος είναι η εγκατάλειψη της ολιστικής Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που είχε αρχίσει να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
“Ενώ λοιπόν πράγματι η οικονομία έχει τις δυνατότητες να κινηθεί ανοδικά, η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητες και σοβαρούς κίνδυνους” είπε ο κ. Δραγασάκης κλείνοντας την ομιλία του.