Εντύπωση προκαλεί η εκτίμηση Αμερικανίδας ανθρωπολόγου που κλήθηκε να εξετάσει οστά, τα οποία βρέθηκαν κατά την αναστήλωση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο Άγιο Όρος, και θεωρεί ότι ανήκουν σε γυναίκα.
«Ανάμεσα στα οστά που εντοπίστηκαν ήταν ένας πήχης, μία κερκίδα και ένα ιερό οστό που ήταν πολύ διαφορετικά στη μορφολογία τους από τα υπόλοιπα που μοιάζουν ανδρικά» δήλωσε η Λόρα Γουίν-Αντίκας στην ανταποκρίτρια του Guardian, Έλεν Σμιθ. «Τα οστά δεν λένε ποτέ ψέματα. Θα αποκαλύψουν τον τρόπο που ένας άνθρωπος έζησε και πιθανότατα το πώς πέθανε. Είσαι προετοιμασμένος να δεις τα πάντα» σχολίασε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σημείο δεν έγινε η πρώτη ταφής, αλλά μεταφέρθηκαν εκεί με προσοχή. Πλέον έχουν σταλεί στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» για ραδιοχρονολόγηση άνθρακα ώστε να διαπιστωθεί η χρονολόγησή τους, ενώ αναμένονται οι αναλύσεις γενετικού υλικού για την ταυτοποίηση του φύλου.
«Αν μιλάμε για μια γυναίκα ή ακόμα περισσότερο για πάνω από μία γυναίκες, αυτό θα εγείρει πολλά ερωτήματα» πρόσθεσε η επιστήμονας. Όμως, ανάμεσα στους μοναχούς λίγοι είναι πρόθυμοι να μάθουν την αλήθεια. Άλλωστε, η είσοδος γυναικών στο αυτόνομο καθεστώς του Αγίου Όρους έχει απαγορευτεί από τον 10ο αιώνα, παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. κρίνει παράνομο το γεγονός. Μάλιστα, απαγορεύονται ακόμη και θηλυκά ζώα, με εξαίρεση τις γάτες.
Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις τότε θα γίνει γνωστό για πρώτη φορά ότι γυναίκα θάφτηκε στο Άγιο όρος, όπως επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα ο αρχιτέκτονας, Φαίδων Χατζηαντωνίου, που κάλεσε τους ειδικούς. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι [τα οστά] δεν θα ήταν [θαμμένα] εκεί, εάν αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν σημαντικοί για το μοναστήρι» σημείωσε ο ίδιος.
Συνολικά εφτά άτομα ενταφιάστηκαν εκ νέου στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με την Γουίν-Αντίκας που εξήγησε ότι μπορεί να μην βρέθηκαν κρανία αλλά υπήρχαν επτά γνάθοι. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη αφού τα οστά μετακινήθηκαν από τον αρχικό τόπο ταφής, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί οι πληροφορίες.
Μυστήριο παραμένει γιατί μεταφέρθηκαν. «Μόλις έχουμε τη χρονολόγηση, ένα άλλο κομμάτι του παζλ θα έχει λυθεί» σημείωσε η ανθρωπολόγος. Τέλος, ο διευθυντής του εργαστηρίου «Δημόκριτος», Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι «η όλη διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει τρεις μήνες».
Εφημερίδα των Συντακτών, με πληροφορίες από The Guardian