Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το σχετικό νομοσχέδιο είχε γίνει δεκτό κατά πλειοψηφία, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την ολομέλεια.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βολουδάκης, επισήμανε πως το τρίπτυχο (μείωση φορολογίας – άρση ρυθμιστικών εμποδίων για το επιχειρείν – ενεργοποίηση του μηχανισμού των δημοσίων επενδύσεων για βελτίωση υποδομών) βάσει του οποίου η κυβέρνηση πορεύεται για να προσελκύσει επενδύσεις, “έχει ήδη αποφέρει καρπούς”. Χαρακτήρισε μάλιστα “κυβερνητικά επιτεύγματα” όσα είχε ήδη υλοποιήσει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση του του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αποπληρωμή του ΔΝΤ, η άρση των capital controls. Ενώ “κυβερνητικό επίτευγμα” χαρακτήρισε και την “απόδοση κοινωνικού μερίσματος”, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πολύ μικρότερο από όσο διένειμε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τρία τελευταία χρόνια!
Δείτε: «Κοινωνικό μέρισμα» για λίγους- «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε» το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ
Μητσοτακικό κράτος: Μέρισμα για λίγους, κατασχέσεις για τους πολλούς, φοροαπαλλαγές για την ελίτ
H Γενική Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πρώτου Προϋπολογισμού που καταθέτει, μετά τα μνημόνια, η ΝΔ, ξεκίνησε την ομιλία της υπογραμμίζοντας πως παρότι τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα, στο φορολογικό νομοσχέδιο και στις συζητήσεις των επιτροπών για τον προϋπολογισμό, η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει, με τον πολιτικό της λόγο να εξαντλείται στην φράση «Εμάς εξέλεξε ο λαός, το πρόγραμμά μας ψήφισε».
Η Βουλευτής σημείωσε, πως ο προϋπολογισμός πρέπει να εξεταστεί υπό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, μετά τον Αύγουστο του 2018, σε μία περίοδο δηλαδή κατά την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που άγγιξαν το 2,8%, το β΄ τρίμηνο του 2019, με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συνέχισε αναλύοντας πως ήταν η πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, που οδήγησε στη κρίση, στο ρημαγμένο κοινωνικό κράτος και στα άδεια ταμεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, όπως είπε, κατά 25%, το ποσοστό της φτώχιας εκτινάχθηκε στο 48% και η ανεργία στο 26%.
Η Βουλευτής αντιπαρέβαλε τα στοιχεία αυτά, με την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην οικονομία, την οποία κληρονόμησε η ΝΔ. Ρυθμισμένο χρέος, 35 δις αποθεματικό, μειωμένη ανεργία, κοινωνικό κράτος και πολιτική πρόνοιας.
Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε επίσης ότι, ενώ προεκλογικά η ΝΔ ανέβαζε τους τόνους για την υπερφορολόγηση, με τους «29 άδικους φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α» – ξεχνώντας τεχνηέντως ποιες κυβερνήσεις νομοθέτησαν την πλειοψηφία των φόρων αυτών – στον προϋπολογισμό του 2020, συμπεριλαμβάνει όλους τους «άδικους φόρους», εκτός από έναν που μειώνεται, αυτόν της φορολόγησης των ΝΠ. Δαπανάται έτσι ο μισός δημοσιονομικός χώρος, για την αποφορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
Τόνισε δε ότι, τις αλλεπάλληλες αυτές φοροαπαλλαγές στους λίγους, θα κληθούν έμμεσα να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, από τα οποία προβλέπεται ότι θα εισπραχτούν περισσότερα έσοδα, ενώ προκύπτει μείωση των αναμενόμενων εσόδων – κατά μισό περίπου δις – από τη φορολόγηση των ΝΠ.
Επιπλέον, η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του προϋπολογισμού, όπως στο ότι περιλαμβάνει το πιο επιθετικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων και μία υπέρμετρη μείωση της κατηγορίας «αγορές αγαθών και υπηρεσιών» (φάρμακα, εμβόλια, συγγράμματα), ενώ παράλληλα δεν προϋπολογίζεται κονδύλι για την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και εμφανίζεται μειωμένο το κονδύλι για την πρόνοια και την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ.
Ιδιαιτέρως στάθηκε η Βουλευτής, στην σημαντική αύξηση των ποσών που δαπανώνται, σχεδόν για κάθε υπουργείο, στην νέα κατηγορία «Επιτελικός Συντονισμός» και απευθυνόμενη στον Υπουργό, διερωτήθηκε τι περιλαμβάνει η κατηγορία αυτή και που κατευθύνονται τα ποσά, ενώ ανέφερε ότι για τη στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης προϋπολογίζεται υπερτριπλάσιο ποσό, σε σχέση με το κόστος όλων των υπηρεσιών και των μονάδων, που υπάγονταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού επί Κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α !
Η κ. Παπανάτσιου τόνισε επίσης, ότι δεν προϋπολογίζονται οι πιστώσεις των 5.250 προσλήψεων στην εκπαίδευση και των 2.500 στην υγεία, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του 2020, αποστρέφει το βλέμμα απ΄ την κοινωνία, δεν είναι κοινωνικός, δεν είναι αναπτυξιακός. Θυμίζει απλά, την παλιά, δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή.
«Νέοι φόροι λόγω μη επίτευξης των στόχων»
Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης, ακολουθώντας την τακτική του «διμέτωπου», άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ρητό ¨οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν¨ έχει και σήμερα ισχύ στην πραγματική οικονομία» είπε και χαρακτήρισε τροχοπέδη τους φόρους και τις τράπεζες για τα εισοδήματα των πολιτών και την ανάπτυξη αντίστοιχα. Υποστήριξε δε ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός θα μπορούσε να έχει την πατρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβλεψε την επιβολή επιπλέον φόρων λόγω της αδυναμίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. «Είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό» κατέληξε ο Κ. Σκανδαλίδης.
«Όμοιος προϋπολογισμός με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, εντόπισε και εκείνος σημεία ομοιότητας του τελευταίου προϋπολογισμού με εκείνους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός πρέπει να τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις» ανέφερε, παραθέτοντας το στόχο για 3,5% «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έκανε λόγο για φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου έναντι της αφαίμαξης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Και το ΚΚΕ, όμως ήταν αναμενόμενο, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.