Οι Συντηρητικοί του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων στις χθεσινές εκλογές, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο ITV επικαλούμενο μια δική του καταμέτρηση.
Δείτε: Βρετανικές εκλογές 2019: Νίκη του Τζόνσον δείχνουν τα exti poll
Με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Με 595 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 326 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ITV.
Την ίδια πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι Συντηρητικοί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, μετέδωσε επίσης η βρετανική δημόσια τηλεόραση, το δίκτυο BBC.
Τζόνσον: Πήραμε νέα, ισχυρή εντολή
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το πρωί πως πράγματι, η κυβέρνηση των Συντηρητικών φαίνεται πως εξασφάλισε νέα, ισχυρή εντολή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
«Σε αυτό το στάδιο πράγματι φαίνεται ότι (…) η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit κι όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά», είπε ο Τζόνσον, αφού ενημερώθηκε πως κέρδισε — όπως αναμενόταν από τους περισσότερους — τη βουλευτική έδρα που διεκδικούσε στο Όξμπριτζ, όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας».
«Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε ο ηγέτης των συντηρητικών.
Νέο δημοψήφισμα ζητά το SNP
Πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη συντριπτική νίκη του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη, τόνισε σήμερα η αρχηγός του Νίκολα Στέρτζον.
Με βάση το έξιτ πολ το SNP οδεύει να κερδίσει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκοτίας.
«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.
«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε η Στέρτζον.
«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», επέμεινε.
Απογοήτευση στους Εργατικούς
Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύκτα».
«Είναι προφανώς μια πολύ απογητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.
«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.
Οι Εργατικοί, ένα κόμμα 100 ετών που γεννήθηκε από το συνδικαλιστικό κίνημα, αναζητούν τι πήγε στραβά και τι να κάνουν γι’ αυτό.
Το έξιτ πολ έδειξε πως οι ψηφοφόροι προτίμησαν την υπόσχεση του Τζόνσον ότι θα φέρει σε πέρας το Brexit και την φιλοσοφία του υπέρ της αγοράς και απέρριψαν τον αριστερό βετεράνο Κόρμπιν, ο οποίος είχε υποσχεθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit και μεγάλη επέκταση του κράτους.
Ο υποψήφιος των Εργατικών Γκάρεθ Σνελ δήλωσε πως περιμένει να χάσει την κοινοβουλευτική έδρα του στο Στόουκ-ον-Τρεντ, μια πόλη που θεωρούνταν άλλοτε προπύργιο των Εργατικών, και κατέστησε σαφές πως θέλει να αναλάβει ο Κόρμπιν την ευθύνη για την κακή επίδοση του κόμματος.
Ερωτηθείς αν είναι καιρός να αποχωρήσουν ο Κόρμπιν και ο σκιώδης υπουργός του επί των Οικονομικών Τζον Μακντόνελ, ο Σνελ απάντησε: «Ναι».
Ο Κόρμπιν, ένας δηλωμένος σοσιαλιστής που ανέλαβε τον έλεγχο του κόμματος έπειτα από μια ηχηρή εκλογική ήττα το 2015, μετακίνησε τους Εργατικούς μακριά από τον κεντρώο χώρο ο οποίος είχε στηρίξει τρεις κυβερνήσεις πλειοψηφίας των Εργατικών με επικεφαλής τον Τόνι Μπλερ.
Στα τέσσερα χρόνια που ήταν επικεφαλής, ο 70χρονος Κόρμπιν οικοδόμησε μια πιστή βάση υποστηρικτών, παραμερίζοντας τα κεντρώα μέλη και δημιουργώντας ένα ιδεολογικό σχίσμα για το οποίο οι επικριτές του λένε πως αποξένωσε πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.
Ένθερμος ακτιβιστής υπέρ των Παλαιστινίων, κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν απάντησε σε κατηγορίες για αντισημιτισμό μεταξύ των υποστηρικτών του.
«Ο Κόρμπιν ήταν μια καταστροφή που περίμενε στο κατώφλι … όλοι γνώριζαν πως δεν μπορούσε να ηγηθεί της εργατικής τάξης ούτε για να την βγάλει από μια χαρτοσακούλα», λέει ο Άλαν Τζόνσον, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός υπό τον Μπλερ.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως προπύργια των Εργατικών σε πρώην βιομηχανικές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Αγγλίας –περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit– στράφηκαν στους Συντηρητικούς του Τζόνσον.
Το Στόουκ επλήγη σκληρά από το κλείσιμο βαρέων βιομηχανιών και ανθρακωρυχείων κατά τη δεκαετία του 1980, όμως παραμένει φημισμένο για την προσελάνη και τα κεραμικά του. Το Εργατικό Κόμμα εκπροσωπούσε την έδρα του Σνελ στο Στόουκ-ον-Τρεντ από τότε που είχε δημιουργηθεί η εκλογική περιφέρεια το 1950.
Ο Σνέλ λέει πως ένας συνδυασμός της αντίληψης ότι το Εργατικό Κόμμα μπλοκάρει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της αντιπάθειας ορισμένων ψηφοφόρων για τον Κόρμπιν σήμαιναν πως ανέμενε την ήττα του.
«Το μήνυμα που ακούσθηκε από τους ψηφοφόρους στο Στόουκ-ον-Τρεντ είναι ότι το Εργατικό Κόμμα προσπάθησε να σταματήσει το Brexit», δήλωσε στο BBC.