Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με αντικείμενο τα σύγχρονα εργαλεία της λεγόμενης “έξυπνης γεωργίας” συμμετείχε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης ζητώντας στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα θέματα της εκπαίδευσης των αγροτών, της παρουσίας γεωργικών συμβούλων, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο ίδιος και στην κρητική διατροφή και στον τρόπο που μπορεί και θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο κ. Γεώργιος Ζαλίδης, Καθηγητής Ρύπανσης και Υποβάθμισης Εδαφών, Διευθυντής Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ από πλευράς Υπουργείου συμμετείχε ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε αρχικά έμφαση στο ζήτημα της εκπαίδευσης των αγροτών, σημειώνοντας για τη σύγχρονη πραγματικότητα ότι «όχι μόνο μειώνονται οι αγρότες, μειώνεται και η κατάρτιση των αγροτών μας. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα διάφορα προγράμματα που εφαρμόστηκαν ήταν για να μοιράσουν χρήματα. Να μοιράσουν χρήματα στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, στους διδάσκοντες, στους εκπαιδευόμενους και όχι ουσιαστικά η εκπαίδευση και το τι πρέπει να περιλαμβάνει και πώς θα μάθουν».
Στο κύριο μέρος της τοποθέτησης ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου κατέθεσε ερωτήσεις και ζήτησε στοιχεία τόσο από και προς τον καθηγητή όσο και προς τον κ. Γενικό σχετικά με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών δεδομένων για το περιεχόμενο, για ένα ολοκληρωμένο σύστημα περιεχομένων, σχετικά με στοιχεία για τις ελληνικές ποικιλίες, για το κρητικό ελαιόλαδο, αλλά και για τις πραγματικές ανάγκες του πρωτογενή τομέα σε γεωργικούς συμβούλους και τον σχεδιασμό σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών.
Μάλιστα, με αφορμή την προστασία και ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στον καθηγητή κ. Τριχόπουλο: «Για παράδειγμα, ο αείμνηστος Καθηγητής, τον οποίο είχα την τύχη να τον έχω και καθηγητή στην ιατρική, κ. Τριχόπουλος, μίλησε για κρητική διατροφή, όχι για κρητική κουζίνα. Το κρητικό αρνάκι, το κρητικό κατσικάκι και το κρητικό σιτάρι είχαν πλεονεκτήματα που εκφράζονταν και στο ψωμί που έφτιαχνες από το κρητικό σιτάρι. Γι’ αυτό βραβεύτηκε, γι’ αυτό έγινε γνωστό και αυτό είναι που υπάρχει, η κρητική διατροφή. Μιλήσαμε για μεσογειακή διατροφή, βάλαμε και τα γαλλικά, βάλαμε και όλες τις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, αλλά πόσο μπορούμε να προστατεύσουμε τα προϊόντα τα κρητικά και αντίστοιχα άλλα ελληνικά προϊόντα ή πώς μπορούμε να τα αναδείξουμε στον σχεδιασμό μας για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα;», ρώτησε, κλείνοντας την παρέμβαση του ο βουλευτής.
Απαντώντας στον Νίκο Ηγουμενίδη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου αναφέρθηκε στο θέμα της συλλογικής μεταποίησης λέγοντας ότι «κανονικά θα πρέπει να υπάρχει ένα εθνικό ελληνικό brand. Ελληνικό ελαιόλαδο. Μην αρχίσουμε να το κάνουμε ανά νομό, ανά δήμο, ανά περιοχή, ανά περιφέρεια. Ελληνικό ελαιόλαδο, για να περάσει στον τουρίστα, ευρωπαίο καταναλωτή».
Επίσης, στο θέμα των επιδοτήσεων ο ίδιος σημείωσε προς τον Νίκο Ηγουμενίδη: «Συμφωνώ μαζί σας ότι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και επιδοτήσεις, από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ, η κοινή αγροτική πολιτική είναι μεγαλύτερη. Έχουν έρθει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο. Αυτό νομίζω ότι είναι αυτονόητο σε όλους μας. Μακάρι να είχαν χρησιμοποιήσει σαν εργαλεία».
Ο καθηγητής κ. Ζαλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων την εξατομίκευση ανά περιοχή, είδος καλλιέργειας και τη σημασία της γεωργίας ακρίβειας αλλά και τη σημασία να αποκτούν οι απόφοιτοι των ανώτατων ιδρυμάτων ψηφιακές δεξιότητες, ενώ για τους γεωργικούς συμβούλους σημείωσε χαρακτηριστικά: «Να σπείρουμε το καινούργιο είδος στην γεωργία, που λέγονται γεωργικοί σύμβουλοι και να τους σπείρουμε σωστά».