Μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέκτες έστειλε με την κατάθεσή του στην προανακριτική ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας.
Ο διπλός ρόλος του Νίκου Μανιαδάκη στο σκάνδαλο Novartis επιβεβαιώθηκε και από την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο διωκόμενος για τα αδικήματα της δωροδοκίας και ψευδομαρτυρίας κατά την τριήμερη κατάθεσή του έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέκτες, προσπαθώντας να αποδείξει ότι έχει άσους στο μανίκι διά παν ενδεχόμενο. Η άρνησή του να διαψεύσει τον εαυτό του υπό τον μανδύα του «Ιωάννη Αναστασίου» αλλά και η αντίστοιχη στάση του στο ενδεχόμενο «επανενεργοποίησης» όσων είχε καταθέσει με το προαναφερθέν ψευδώνυμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η διασφάλισή του. Γι’ αυτό και αναγκάζεται να πατά –κατά το κοινώς λεγόμενο– σε δύο βάρκες. Αν τελικά πέσει στη θάλασσα, θα το δείξει η ιστορία. Το κύριο ερώτημα πάντως είναι σε ποιους απευθυνόταν. Ισως η απάντηση να μην είναι και τόσο δύσκολη.
Το πρώτο μήνυμα που έστειλε προκάλεσε νεκρική σιγή και αμηχανία στα μέλη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Εχοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας ρώτησε τον Ν. Μανιαδάκη αν εμμένει σε όσα έχει καταθέσει ως «Ιωάννης Αναστασίου» εναντίον πολιτικών προσώπων. Επικαλούμενος τις μηνύσεις που έχει δεχτεί από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία Novartis, ο μάρτυρας απέφυγε να αναιρέσει τα λεγόμενά του. Ως προστατευόμενος μάρτυρας είχε καταθέσει εναντίον των Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μάριου Σαλμά. Μάλιστα στην τσέπη του σακακιού του τελευταίου «φύτεψε» –διά της κατάθεσής του– δεσμίδα με 50άευρα, η οποία, σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή του, βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση ύστερα από συνάντηση που είχε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας με εκπροσώπους φαρμακευτικών.
Το δεύτερο μήνυμα του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα που αποπειράθηκε να διαφύγει παράνομα από τη χώρα ήταν ακόμη πιο ηχηρό. Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση αν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναθέσει σε ισχύ τις καταθέσεις του «Ιωάννη Αναστασίου» φέρεται να απάντησε: «Νομικά δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο». Με την απάντηση αυτή ο Ν. Μανιαδάκης δεν απέκλεισε το εν λόγω σενάριο, γεγονός που εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούν εναγωνίως να σκεπάσουν το σκάνδαλο Novartis με το πέπλο της «σκευωρίας».
«Οι εισαγγελείς με πίεζαν αλλά έκαναν τη δουλειά τους»
Το πρόσωπο-πασπαρτού του Novartis-gate, το οποίο βάδισε στα χνάρια του Κωνσταντίνου Φρουζή για την αποδέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών μετά την ευεργετική διάταξη που ψήφισε η ΝΔ κατά την εκ νέου αναθεώρηση των κωδίκων, φρόντισε να δώσει και ένα ξεκάθαρο χτύπημα στη «σκευωρία Novartis». Παρά τους ισχυρισμούς του ότι πιέστηκε από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς για να «δώσει» τους κ. Σαμαρά, Στουρνάρα, Βενιζέλο, Γεωργιάδη και Λοβέρδο, ο διωκόμενος μάρτυρας υποστήριξε ότι οι Ελένη Τουλουπάκη, Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας «προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους με ζήλο».
«Κύριε Μανιαδάκη, οι πιέσεις που λέτε ότι σας άσκησαν οι εισαγγελείς θεωρείτε ότι έγιναν στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια για ένα σκάνδαλο, όπως εσείς το ονομάζετε, ναι ή όχι;» ρώτησε ο Γ. Ραγκούσης, με τον μάρτυρα να απαντά: «Ναι. Πιστεύω ότι οι εισαγγελείς σε μεγάλο βαθμό προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους με ζήλο, προσπάθησαν να βρουν την αλήθεια, προσπάθησαν να διερευνήσουν».
«Άρα δεν είναι ούτε ψεύτες ούτε εκβιαστές ούτε διεφθαρμένοι» επανήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή είναι η δική σας εκτίμηση. Εμένα με ρωτήσατε κάτι συγκεκριμένο και απάντησα. Θεωρώ σε μεγάλο βαθμό ότι τους έδιναν στοιχεία, είχαν μαρτυρίες και τις διερευνούσαν οι άνθρωποι» αποκρίθηκε ο μάρτυρας, ο οποίος είχε παραδεχτεί προηγουμένως ότι το ερευνώμενο πρόσωπο της προανακριτικής Δ. Παπαγγελόπουλος δεν του είχε ασκήσει καμία πίεση.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι δέχτηκε αφόρητες πιέσεις από το FBI στην κατάθεση που έδωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, χαρακτηρίζοντας τραυματική την εμπειρία του.
Συνελήφθη ψευδόμενος και… μπατζεταρισμένος
Κατά την πολύωρη εισαγωγική του τοποθέτηση στην επιτροπή ο μάρτυρας υποστήριξε ότι επί θητείας Λοβέρδου δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το υπουργείο Υγείας. Φευ. Οπως απέδειξε το documentonews. gr, σε κατάθεσή που είχε δώσει στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2018 με τα πραγματικά του στοιχεία ο Ν. Μανιαδάκης ανέφερε ότι είχε διοριστεί σε τρεις θέσεις ευθύνης επί ημερών Λοβέρδου.
«Οι καθηγητές της ΕΣΔΥ είθισται διαχρονικά να είναι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας. Με αυτή την ιδιότητα από το 2010 και μετά συνεργάστηκα με ηγεσίες και στελέχη του υπουργείου Υγείας στις κάτωθι περιπτώσεις. Το 2010-11 ορίστηκα επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου μέλος της 11μελούς, διακομματικής, ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία εκπόνησε και υπέβαλε μελέτη για την αναβάθμιση του συνόλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλισης» αναφέρεται στην κατάθεσή του και προστίθεται: «Τον Οκτώβριο του 2010 ορίστηκα από τον γγ του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Νικόλαο Πολύζο, πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέου συστήματος αποζημίωσης των νοσοκομείων στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο του 2011 ορίστηκα από τον γγ του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Ν. Πολύζο, υπεύθυνος για τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων και την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και αναλυτικής λογιστικής».
Ψευδείς ισχυρισμούς κατέθεσε ο μάρτυρας και για τον χρόνο που διακόπηκαν οι σχέσεις του με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι επαφές του με τη Novartis σταμάτησαν το 2012. Ωστόσο, όπως επισήμανε στην επιτροπή η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δώρα Αυγέρη,ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να είχε ανοιχτές παρτίδες με τη φαρμακευτική και το 2014. Το θέμα ανέδειξε και η «ΕφΣυν», φέρνοντας στο φως το έγγραφο που κατασχέθηκε από τις αρχές στα γραφεία της Novartis με τίτλο «Minutes of internal Max Alignment Meeting 25/8/2014» και σχετίζεται με το ογκολογικό πρόγραμμα που καταχωρήθηκε ως «ONCO project with Maniadakis, decide next steps». Ο μάρτυρας αρνήθηκε στην προανακριτική οποιαδήποτε εμπλοκή, λέγοντας ότι «μπορεί να με μπατζετάρανε για του χρόνου».
Επιπλέον, παρότι υποστήριξε ότι οι σχέσεις του με τον Φρουζή είχαν διαρραγεί από το 2013, η Δ. Αυγέρη αναφέρθηκε σε έγγραφο το οποίο ο μάρτυρας αποκάλεσε «εξοδολόγιο» και παρουσίαζε πως οι Κων. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης, Νίκος Μανίας και Ιωάννα Ρούμπου συνέφαγαν τον Μάιο του 2015. «Το αναγνωρίζω ως ένα έγγραφο στο οποίο είναι μαζί σε μια λίστα με έξοδα για διατροφή της εταιρείας Novartis, στην οποία είναι ο Φρουζής, ο Μανίας, ο Μανιαδάκης, ενώ πριν από λίγο μας είπε στα μούτρα ο κ. Μανιαδάκης ότι ήταν μαλωμένος το 2013 με τον κ. Φρουζή» απάντησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ενστάσεις περί ανυπόγραφου εγγράφου από τον πρόεδρο της επιτροπής, με τον Ν. Μανιαδάκη να τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει το έγγραφο.
Συναντήσεις και επικοινωνίες
Ο διωκόμενος μάρτυρας επιβεβαίωσε το γεύμα που είχε με τον Γ. Στουρνάρα την περίοδο που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, χωρίς να διαψεύδει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος γνώριζε ότι έφερε αυτήν τη μυστική ιδιότητα. Αυτό που διέψευσε ήταν οι καταγγελίες των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς στην κοινή τους αναφορά προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, σύμφωνα με τις οποίες ο κεντρικός τραπεζίτης απείλησε πως ο ίδιος μαζί με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα θα τσακίσουν μάρτυρες και εισαγγελείς μόλις συντελεστεί η κυβερνητική αλλαγή. Πρόσθεσε δε ότι γνωρίζεται με τον Γ. Στουρνάρα από 18 χρόνων και γευματίζουν δύο φορές τον χρόνο.
Επιβεβαίωσε επίσης τη γνωριμία και τις συναντήσεις με τον Θάνο Πλεύρη, ενώ δεν επαλήθευσε τις συναντήσεις και επικοινωνίες του με τον Αδ. Γεωργιάδη. Μόνο που ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι συναντούσε και συνομιλούσε με τον Ν. Μανιαδάκη την περίοδο που εκείνος βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.
Προσπαθούν να εμπλέξουν το Documento
Συντονισμένα τα μέλη της ΝΔ στην επιτροπή προσπαθούν να εμπλέξουν στην υπόθεση το Documento, χρησιμοποιώντας ως εκτελεστικούς βραχίονες τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου Novartis. Μετά τον Κων. Φρουζή, που αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δήθεν πολλές συναντήσεις του με τον Κώστα Βαξεβάνη, και ο Ν. Μανιαδάκης απαντώντας σε ερωτήσεις-πάσες βουλευτών της συμπολίτευσης αποπειράθηκε να συνδέσει την εφημερίδα με την Εισαγγελία Διαφθοράς και τον συνήγορο των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ Παύλο Σαράκη.
Επιπρόσθετα, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το Documento το 2012 (η εφημερίδα κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016) είχε γράψει ότι η σύζυγός του –διατηρούσε εταιρεία η οποία φέρεται να αποτελούσε ένα από τα σκοτεινά γρανάζια της Novartis– ήταν κάποια κυρία Ψημίτη, ενώ ο ίδιος είναι παντρεμένος με την τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη. Η αλήθεια είναι ότι το 2012 το Hot Doc είχε γράψει για την εταιρεία της συζύγου του, η οποία είχε την επωνυμία Χρυσάνθη Φαρμάκη και Σία και στεγαζόταν μέχρι και τον Ιούνιο του ίδιου έτους σε ιδιόκτητο κτίριο της εταιρείας Ψημίτης ΑΕ, όπου διευθυντής είχε διατελέσει ο Ν. Μανιαδάκης. Αδιαμφισβήτητα οι αποκαλύψεις του Documento για το πολύκροτο σκάνδαλο, οι οποίες έγιναν αντικείμενο έρευνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έφεραν σε δύσκολη θέση στελέχη της ΝΔ αλλά και τον διωκόμενο μάρτυρα. Κι αν ο παραλίγο φυγάς έχει το ελαφρυντικό του διωκόμενου, τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην επιτροπή δεν έχουν κανένα.
Οι εργώδεις προσπάθειές τους να συσκοτίσουν τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως για πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός τους προσκρούουν στην εξής εκκωφαντική αντίφαση: κατηγορούν τον Δ. Παπαγγελόπουλο για ηθική αυτουργία στη «σκευωρία» ενώ δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός. Εκτός κι αν θεωρούν ότι οι εισαγγελείς που φέρουν τον τίτλο «κατά της διαφθοράς» λειτούργησαν υπέρ της…