Σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο συνυπογράφει το πολυνομοσχέδιο των 67 άρθρων που κατέθεσε την Παρασκευή το βράδυ η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εδραιώνοντας μια αντι-κοινοβουλευτική πρακτική αιφνιδιασμού των βουλευτών, των κομμάτων, του Τύπου και των πολιτών. Το πολυνομοσχέδιο, που ως κατεπείγον θα ψηφιστεί σήμερα, Τρίτη, από την Ολομέλεια, περιλαμβάνει 67 άρθρα αρμοδιότητας 15 υπουργείων:
Πυρά στην κυβέρνηση πως μια σειρά διατάξεων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν έχει χαρακτήρα επείγοντος εξαπέλυσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην υγεία επεσήμανε πως “δίνεται μια ερμαφρόδιτη λύση σε θέματα που σχετίζονται με τις συμβάσεις στα νοσοκομεία”, λέγοντας “τα νοσοκομεία που έχουν ακόμα εργολάβους μπορούν να κάνουν αιτήσεις ή θα συνεχίσουν δια της πλαγίας οδού;”
Φωτογραφικά επιδόματα από Χρυσοχοΐδη
Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», στο πολυνομοσχέδιο – «σκούπα» περιλαμβάνονται πέντε άρθρα, τα οποία αφορούν θέματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Το σημαντικότερο όλων είναι το άρθρο 16 και αφορά το επίδομα θέσης ευθύνης «στον διοικητή και στους περιφερειακούς συντονιστές Πολιτικής Προστασίας», στο οποίο αναδίδεται οσμή σκανδάλου αφού ορίζεται ότι: «Το επίδομα […] καταβάλλεται ακόμη και στην περίπτωση που στις ως άνω θέσεις διορίζεται συνταξιούχος του Δημοσίου»! Υπογραμμίζεται ότι στη θέση του εθνικού διοικητή Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη οριστεί ο 60χρονος απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Παπαγεωργίου. Ορίζεται επίσης επίδομα 650 ευρώ για θέση διοικητή συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας και 450 ευρώ για τους περιφερειακούς συντονιστές Πολιτικής Προστασίας.
Επιπλέον με το άρθρο 15 δίνεται η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αποσπώνται τακτικοί υπάλληλοι ή/και ένστολο προσωπικό από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και ιδίως από το Λιμενικό Σώμα και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Με το άρθρο 23 για τις νέες ταυτότητες, προστίθεται ότι σε αυτές θα καταχωρίζεται στο τσιπ και η εγκεκριμένη «ηλεκτρονική υπογραφή» του κατόχου της, με σκοπό οι πολίτες να μπορούν να συναλλάσσονται ευκολότερα με τις υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Με δικαιολογία, εξάλλου, την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η κυβέρνηση σκοπεύει, όπως προκύπτει από το άρθρο 17, να προσλάβει άλλους 800 συνοροφύλακες. Μάλιστα στους ήδη υπάρχοντες κι ενώ έχει προκηρυχθεί η πρόσληψη 400 μονίμων συνοροφυλάκων για τον Εβρο, προστίθεται μια νέα… ειδικότητα, αυτή του συνοριακού φύλακα ορισμένου χρόνου. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάγονται οι 800 νέοι συνοροφύλακες και οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τοποθετηθούν στην πλειονότητά τους στην ηπειρωτική χώρα.
Η πλειονότητα των νεοπροσληφθέντων θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες της Α’ Ζώνης (δηλαδή στους νομούς Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου και Κέρκυρας) και ακολούθως στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης σε περιοχές με μεγάλο αριθμό μεταναστών, όπως οι νομοί Πρέβεζας, Αρτας, Τρικάλων, Γρεβενών, Κοζάνης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Πιερίας, Λάρισας και Καρδίτσας. Η διαφορά τους με τους μόνιμους είναι ότι στη δική τους περίπτωση οι συμβάσεις τους θα ανανεώνονται κάθε χρόνο με την προϋπόθεση ότι στην ετήσια έκθεση ικανότητάς τους να έχουν κριθεί τουλάχιστον με τον χαρακτηρισμό «καλώς».
Τέλος, με το άρθρο 18 παρατείνεται η πρόσληψη των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ προβλέπεται και εκ νέου πρόσληψή τους στην υπηρεσία αρχικής πρόσληψης με την ίδια ειδικότητα για το έτος 2020, με δυνατότητα εκ νέου πρόσληψης και για τα έτη 2021, 2022 και 2023.