Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης τόνισε:
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι εγγενή δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από εθνικότητα, τόπο διαμονής, φύλο, εθνοτική ή εθνική καταγωγή, γλώσσα, θρησκεία χρώμα ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.
Είναι: Καθολικά και αναφαίρετα, αδιαίρετα και αλληλένδετα, διέπονται από την αρχή της ισότητας και της μη-διάκρισης. Επίσης από τη Διακήρυξη απορρέουν τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις για τα κράτη.
Καθολικά και αναφαίρετα, γιατί είμαστε όλοι φορείς τους, απλά και μόνο γιατί είμαστε άνθρωποι.
Αδιαίρετα και αλληλένδετα, καθώς είτε είναι ατομικά και πολιτικά, είτε κοινωνικά και οικονομικά, η στέρηση ενός δικαιώματος επηρεάζει αρνητικά και τα υπόλοιπα.
Διέπονται από την αρχή της μη διάκρισης, η οποία αποτελεί μια εγκάρσια αρχή στο διεθνές δίκαιο και συμπληρώνεται από την ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στο 1ο άρθρο της Παγκόσμιας Διακήρυξης το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.
Τέλος από τη Διακήρυξη απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα κράτη, όπως ο σεβασμός, η προστασία και η εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ενσωμάτωση και στο δίκαιο του κάθε κράτους, αλλά και σε ατομικό επίπεδο ο καθένας οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των υπολοίπων.
Το κράτος μας έχει συνυπογράψει τη Διακήρυξη και έχει ενσωματώσει στο δίκαιό του τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πρώτη φορά δημιούργησε ειδική γραμματεία για θέματα Ρομά, ενσωμάτωσε το 2017 στο δίκαιό της τις οδηγίες του ΟΗΕ για τα ΑμεΑ, ενέταξε τα προσφυγόπουλα στο εκπαιδευτικό σύστημα, έδωσε δικαίωμα στην περίθαλψη σε όλους όσοι κατοικούν στην επικράτεια ανεξαιρέτως, δίνοντάς τους ΑΜΚΑ.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια οπισθοδρόμηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εκφράζεται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους: όπως την περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την αντιμετώπιση των ανηλίκων προσφυγόπουλων – μεταναστών άνω των 14 ετών, στην απόδοση ασύλου σαν να είναι ενήλικες, τη μη παροχή ΑΜΚΑ σε όλους, κάτι που απειλεί τη δημόσια υγεία, την έξαρση της ασύδοτης αστυνομικής βίας, την καταψήφιση του άρθρου 5 από την κυβέρνηση, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, που αφορούσε τη μη διάκριση λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας, αναπηρίας κλπ., αλλά και την προαναγγελία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό νομοσχεδίου που θα περιορίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Όμως, και σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο παρατηρείται μια συντηρητικοποίηση και περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως επιταγή της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού.
Στην Ελλάδα η μάχη που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο επίπεδο των δικαιωμάτων διαφαίνεται σκληρή, αλλά θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ως ο μόνος αξιόπιστος πολιτικός φορέας που μπορεί να τα διαφυλάξει και να εμβαθύνει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.»