ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: 11 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Παραθέτουμε τα ιστορικά γεγονότα σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, για να μην ξεχνάμε τα Θύματα της αστυνομικής βίας, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα ακραίας δολοφονικής βίας.

«Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος αστυνομικός (ειδικός φρουρός για την ακρίβεια) Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Την επομένη ξέσπασε ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα, τις χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή. Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράσταση.

Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας στις 11/10/ 2010, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: H ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώνδα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ακόμη, χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του εριστική, ανάρμοστη και προκλητική».

Μέτα από έντεκα χρόνια στις 12/11/2019 το άρθρο της εφημερίδας των συντακτών αναφέρει:

«Μόλις τρεις μήνες μετά την αναγνώριση στον Επαμεινώνδα Κορκονέα του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, που τον οδήγησε εκτός φυλακής, και έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι εσφαλμένα αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό που «έριξε» στα 13 χρόνια την ποινή των ισοβίων που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα».

Συμπερασματικά, όταν εφαρμόζεις αντιλαϊκές πολιτικές και μάλιστα πολιτικές ενάντια στην νεολαία με εργαλείο την αστυνομική βία και την αυθαιρεσία πάντα θα υπάρχουν τέτοιου είδους οδυνηρές καταστάσεις.

Το δόγμα ¨νόμος και τάξη¨ είναι ένα από τα εργαλεία που εφαρμόζεται για να αυξήσει δραματικά τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι εργαλείο εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών που πρέπει να αποδεχθεί το κοινωνικό σύνολο.     

Η λύση λοιπόν είναι η εφαρμογή φιλολαϊκών πολιτικών με συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων, έτσι ώστε η αστυνομία να επιτελεί το πραγματικό έργο της, δίπλα στους πολίτες και όχι πάνω στους πολίτες.

Επιπρόσθετα χρειάζεται άμεσος εκδημοκρατισμός στα σώματα ασφαλείας και στον τρόπο λειτουργίας των αστυνομικών σχολών.

Σεβασμός και προστασία των πολιτών και των ανθρώπων από φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σημαίνει διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης των αστυνομικών υπαλλήλων.

Ευτυχώς ή δυστυχώς μόνο μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο πραγματικής Δημοκρατίας από το Λαό για το Λαό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί