Δείτε τη συμφωνία
Το περιεχόμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης «για τον καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που υπέγραψαν Ταγίπ Ερντογάν και Φάγεζ αλ-Σαράτζ, βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Το θέμα της συμφωνίας έθεσε η ελληνική πλευρά στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου με τον πρώτο να φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι είναι μια νομικά άκυρη συμφωνία που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.
Προηγήθηκε το «τελεσίγραφο» του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. στον Λίβυο πρέσβη, το οποίο έληγε σήμερα και με το οποίο καλούνταν να γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο του MoU άμεσα, αλλιώς θα απελαύνονταν.
Νωρίτερα, σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διέψευσε ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για την συμφωνία, αν και ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενό της.
«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό, καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς. Μάλιστα “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά τον διώξατε”» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Δείτε επίσης: Προσφεύγει στη Χάγη η Κύπρος για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της
Δείτε τα έγγραφα της συμφωνίας που διέρρευσαν μέσω λογαριασμού Τούρκου δημοσιογράφου στο Twitter:
Σήμερα η ψηφοφορία για το μνημόνιο συνεργασίας από την τουρκική Βουλή
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτηςότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα, στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από χθες είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα πάει άμεσα στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι κίνηση ύψιστης σημασίας και πως πρέπει όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο.
Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Επίσης χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη. «Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.
Τον χαβά της η Τουρκία – Συνεχίζει τις προκλήσεις: Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπως συμφωνήσαμε με τη Λιβύη
Πριν από ένα 48ωρο πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.
Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.