Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης και για το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου με ένα σύντομο κείμενο μερικών προτάσεων παραπέμπει σε ένα υπηρεσιακό έγγραφο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος με την μόνη επισήμανση ότι «το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αρμοδιότητάς του ώστε να παρεμβαίνει όποτε κριθεί αναγκαίο».
Το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης είναι επίσης εξαιρετικά σύντομο και με ελάχιστα στοιχεία και με το οποίο απλώς γνωστοποιείται ότι στο Νομό Ηρακλείου έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 23.488 δηλώσεις υπαγωγής στο νέο νόμο. Επιπλέον, επικαλείται το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου περιορίζεται σε μια αναφορά στις σχετικές διατάξεις του νόμου (δηλαδή το άρθρο 98 Ν4495/2017) καθώς και στην τροποποίηση του με το άρθρο 34 του Ν.4546/2018 που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, Λευτέρης Αβραμάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον Υπουργό ρωτώντας συγκεκριμένα για την πορεία εφαρμογής του νόμου για το δομημένο περιβάλλον τόσο στην επικράτεια, όσο και στο Νομό Ηρακλείου, αλλά ρωτώντας επίσης και σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών και να δοθεί οριστική λύση στο θέμα.
Σχετικά με την απάντηση της ερώτησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη διαβίβαση του εγγράφου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε:
«Από την σημερινή απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος γίνεται φανερό ότι ο Υπουργός δεν κρίνει σκόπιμη την οποιαδήποτε παρέμβαση σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα του δομημένου περιβάλλοντος.
Αντιθέτως, προτιμά τη στάση του θεατή τόσο απέναντι στην πορεία του νόμου για το δομημένο περιβάλλον όσο και στο ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών. Βεβαίως, είναι σημαντικό ότι παραπέμπει σε όλες του τις απαντήσεις στον ισχύοντα νόμο για το δομημένο περιβάλλον, αναγνωρίζοντας με καθυστέρηση ότι με αυτή τη ρύθμιση νομοθετικά αντιμετωπίστηκαν χρόνιες ανεπάρκειες προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος – ζήτημα που απασχολεί μεταξύ άλλων και ιδιαίτερα το Νομό Ηρακλείου.
Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ότι γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη στη συνέχιση όλων των παρεμβάσεων που είχαμε δρομολογήσει από την πορεία εφαρμογής του νόμου. Ιδίως την εξαιρετική διαβούλευση που προηγήθηκε, και με την οποία άνοιξε για πρώτη φορά ένας ουσιαστικός διάλογος σχετικά με το ζήτημα των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών που αφορά άμεσα τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Μεταξύ αυτών και προτάσεις από Συλλόγους Μηχανικών αλλά και Δικηγορικούς και Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους – προτάσεις που ο Υπουργός σήμερα απαξιώνει με τη στάση του.
Από τα στοιχεία που μας δίνει η αρμόδια Διεύθυνση για το Ηράκλειο οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να προχωρήσουν όλες οι διατάξεις του νόμου -μεταξύ αυτών και για τα σχέδια πόλης – ώστε να προχωρήσει αποφασιστικά το βασικό μέλημα του νόμου, δηλαδή οι λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις» να γίνουν επιτέλους πόλεις. Δηλαδή οι πόλεις που φτιάχτηκαν από την μετακίνηση του πληθυσμού προς αυτές τα προηγούμενα χρόνια και που με ευθύνη της Πολιτείας, είτε δεν δημιουργήθηκε είτε δεν επεκτάθηκε το υπάρχον σχέδιο πόλης, να μετατραπούν σε ανθρώπινες και σύγχρονες πόλεις με πολεοδομικό ιστό και σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την Πολιτεία και φυσικά το αρμόδιο Υπουργείο».