Ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανήρτησε στο Twitter τον χάρτη με σημεία της “οριοθέτησης”
Συνεχίζουν να διαφημίζουν το εξωφρενικό “μνημόνιο” που υπέγραψαν με την Λιβύη οι Τούρκοι αξιωματούχοι.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρέσβης Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε χάρτη με σημεία της “οριοθέτησης”, όπου δεν υπάρχει πουθενά το Καστελόριζο.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com, Τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής: A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011»C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας»E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».
Να σημειωθεί πως ο Erciyes έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στον Λίβανο και στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Είναι ο ίδιος που σε άλλη ανάρτησή του ανέφερε πως «τα νησιά τα οποία έχουν ασύγκριτα μικρότερη ακτογραμμή σε σχέση με την ηπειρωτική ακτογραμμή της Τουρκίας εμποδίζουν την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και βρίσκονται στο λάθος σημείο της διάμεσης γραμμής των ηπειρωτικών περιοχών δε θα πρέπει να δημιουργούν υφαλοκρηπίδα, αλλά και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Σημειώνεται οτι η Τουρκία μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών αμφισβήτησε για πρώτη φορά δημοσίως ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η Άγκυρα κλιμάκωσε την τουρκική προκλητικότητα μάλιστα εκδίδοντας NAVTEX για άσκηση τεσσάρων ωρων σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, διεκδικώντας τη δική της υφαλοκρηπίδα…
Ο ‘Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έδωσε σκληρή απάντηση στην Τουρκία σε σχέση με τις αλυσιδωτές προκλήσεις της ως προς την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, τη συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ και τις απειλές για το προσφυγικό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη “ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά”.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων οτι η Τουρκία θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν θέλει να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του δικαίου.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλέξανδρος Γεννηματάς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και προσθέτει: «Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».