Η 1η Δεκεμβρίου 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Η πρώτη εμφάνιση, της νόσου, χρονολογείται το 1981 στις ΗΠΑ, τότε που, κανείς ακόμα δεν μπορούσε να καταλάβει, τι προκαλούσε αυτή την ασθένεια και που οι ίδιοι οι ασθενείς φοβόντουσαν την κοινωνική κατακραυγή, το στίγμα του φορέα και βίωναν κοινωνικό αποκλεισμό. 38 χρόνια μετά, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει το θάνατο 35 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για μια ασθένεια, που δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχει καταληκτικό τέλος. Μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έδωσε και συνεχίζει να δίνει σκληρή και εντατική μάχη για την αντιμετώπισης του AIDS.
Σε καμία περίπτωση, όμως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, όσο κοινότυπο και να ακούγεται, σώζει ζωές. Πλέον είμαστε πιο αισιόδοξοι από ποτέ, καθώς η έρευνα έχει προχωρήσει και έχουν αναπτυχθεί τρόποι βελτιστοποίησης των θεραπειών, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή των ασθενών, σε σχέση με το παρελθόν. Μέχρι να μηδενίσουμε τους θανάτους από AIDS, οφείλει ο καθένας από εμάς να ενσκήψει στο πρόβλημα, να επιδείξει αλληλεγγύη και όλοι μαζί να μηδενίσουμε τις διακρίσεις, τις οποίες δυστυχώς υφίστανται ακόμα οι φορείς τους AIDS, λόγω της προκατάληψης και της άγνοιας γύρω από το θέμα.