Στα Χανιά ο Υπουργός Τουρισμού

Σε διαφορετικό μήκος κύματος με το Σύλλογο Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος του οποίου κ. Μανώλης Γιαννούλης, εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την λειτουργία του αεροδρομίου, «Δασκαλογιάννης» κινήθηκαν αρκετοί φορείς των Χανίων, σε ευρεία σύσκεψη που είχαν το πρωί της Παρασκευής στο ΕΒΕΧ, με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Οι τουριστικοί φορείς του Νομού επεσήμαναν την ανάγκη της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού το χειμώνα, τονίζοντας ότι απαιτείται μία διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στο αεροδρόμιο από την εταιρεία Fraport.«Δεν μπορεί το αεροδρόμιο Χανίων να είναι το δεύτερο πιο ακριβό αεροδρόμιο της Ελλάδας», σημείωσαν κάποιοι εξ αυτών.

Με τη θέση ότι τα Χανιά μπορούν να αναπτύξουν πιλοτικά εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με επέκταση της τουριστικής περιόδου, συμφώνησε και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η επέκταση πρέπει να γίνει σταδιακά και χρειάζεται συνεννόηση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  «Η επέκταση της τουριστικής περιόδου θέλει συνεννόηση. Δεν πρόκειται η Fraport Greece να μειώσει τα τέλη στο αεροδρόμιο αν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν είναι ανοιχτά, αν δεν είναι επισκέψιμα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια». 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, εάν οι τοπικοί φορείς είναι αποφασισμένοι να συνεννοηθούν και να βάλουν το χέρι στην τσέπη: 

«Αποφασίστε να καθίσετε σε ένα τραπέζι και είμαι διατεθειμένος να κατέβω για να το συζητήσουμε και να το αποφασίσουμε όλοι μαζί», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους τοπικούς φορείς.

Για το ίδιο θέμα σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Θεοχάρης σημείωσε: «Τα Χανιά είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, γιατί έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν Δεν είναι έτσι όλοι οι προορισμοί. Υπάρχουν προορισμοί που δεν μπορούν να επεκταθούν, τα Χανιά μπορούν, γιατί υπάρχει ποιότητα και πλούτος αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει κανείς και τον χειμώνα. Και θα πρέπει να τα βάλουμε -αν θέλετε την άποψή μου- και σαν ποιοτικό προορισμό».

Ο Υπουργός Τουρισμού, στις ίδιες δηλώσεις, επεσήμανε πως η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίζεται καλή για το τουριστικό προϊόν και παράλληλα δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς όπως είπε αναμένεται μια μικρή αύξηση στις αφίξεις και μεγαλύτερη στα έσοδα.

“Φέτος ήταν θετικό το πρόσημο, αλλά μονοψήφιο, τα έσοδα είναι σε διψήφια αύξηση, οπότε η χώρα πρέπει να είναι ευχαριστημένη. Τα Χανιά έχουν τα ζητήματά τους, αλλά οι προοπτικές είναι πολύ καλές… Σαφώς και υπάρχουν ιδιαιτερότητες! Στα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν γίνει επενδύσεις! Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κάνουμε επενδύσεις. Εμείς μιλάμε με τους φορείς ανά προορισμό και τα Χανιά είναι ένα καλό παράδειγμα… Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη νέα τουριστική σεζόν και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία συγκρατημένη αύξηση αφίξεων και μεγαλύτερη στα έσοδα… Πιστεύουμε ότι χρειάζεται να δοθούν περισσότερα χρήματα για μία πιο ανταγωνιστική προβολή της χώρας μας. Μέσα από αυτή την προβολή θα στηριχθεί και η γενικότερη ανάπτυξη”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα τέλη στο αεροδρόμιο Χανίων, που το καθιστούν ως το δεύτερο ακριβότερο στην Ελλάδα, ο Υπουργός Τουρισμού είπε:

«Προφανώς είμαστε μια κυβέρνηση που πιστεύουμε ότι η πραγματική οικονομία καλό θα είναι όσο γίνεται να αφήνεται μόνη της να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν ζητήματα που τα παρακολουθούμε. Ιδιαίτερα όπου υπάρχει μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή κατάσταση. Από την άλλη στα αεροδρόμια έχουν γίνει και επενδύσεις. Και είναι προφανές ότι όπως αναβαθμίζεται η ποιότητα, θα αυξάνονται και τα κόστη χρήσης των αεροδρομίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ενεργητικά μια πολιτική στήριξης, ιδιαίτερα των μηνών, οι οποίοι είναι χαμηλοί, των χειμερινών μηνών και αυτή η στήριξη πρέπει να έρθει και από την πλευρά του μάρκετινγκ και από την πλευρά προσπάθειας μείωσης του κόστους εν γένει».

Οι φορείς από την πλευρά τους έθεσαν μια σειρά από θέματα για την τουριστική ανάπτυξη των Χανίων, αλλά και τους προβληματισμούς τους, που αφορούν τις υποδομές στο νομό και τις ελλείψεις που διαπιστώνονται, τον ΒΟΑΚ, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια ενιαία στρατηγική σε ότι αφορά στο τουριστικό προϊόν.

Αφίξεις μεταναστών

Ο κ. Θεοχάρης ερωτηθείς από το Kriti24.gr για το φλέγον θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων υποδοχής μεταναστών στις τουριστικές περιοχές όπως είναι τα Χανιά και εάν τελικά επηρεαστούν διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργήσει κανένα θέμα στον τουρισμό μας το ζήτημα των μεταναστών. Αυτή η συζήτηση για μένα δεν θα έπρεπε να γίνεται καν. Θα έπρεπε να αυτονόητο. Η εσωτερική αλληλεγγύη το να μοιραστούμε όλες οι ελληνικές περιοχές ένα εθνικό πρόβλημα, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Αλλιώς δεν θα έπρεπε να νιώθουμε Έλληνες, θα έπρεπε να ζει ο καθένας χωριστά στο Νομό του και να να ζει με τις δικές του δυνάμεις. Δεν είναι έτσι είμαστε ενιαία χώρα, τα προβλήματα όταν είναι σε εθνικό επίπεδο πρέπει να μοιράζονται και ειδικά όταν υπάρχει σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις» και συνεχίζοντας είπε: «Οι τουριστικές περιοχές δεν έχουν επηρεαστεί και ούτε πρόκειται να επηρεαστούν, διότι η επαφή των τουριστών με τα κλειστά κέντρα δεν θα είναι εφικτή».  

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Χανιώτης γ.γ Τουρισμού κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος εστίασε στο θέμα της τουριστικής προβολής.

«Ο ιδιωτικός φορέας έχει πάρει μία σημαντική πρωτοβουλία. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν και οι δημόσιοι φορείς. Δεν είναι δυνατόν κάθε Δήμος να κάνει τη δική του προβολή, πολλές φορές χωρίς σχεδιασμός. Πρέπει κάποιος να πάρει μία πρωτοβουλία, να μπουν όλοι οι φορείς κάτω από την ίδια ομπρέλα και τα Χανιά να πρωτοπορήσουν σε αυτό το κομμάτι. Όσο πιο διασπασμένη είναι μία καμπάνια τόσο χειρότερη είναι. Και σε επίπεδο οικονομικό και σε επίπεδο στόχευσης. Ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα κάποιες φορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Kriti24.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί