Το ΚΚΕ Ηρακλείου για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό

Ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με θέμα: Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το πρόσφατο περιστατικό που αφορά τη μη παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανασφάλιστη μετανάστρια ογκολογική ασθενή στο ΠΑΓΝΗ, η οποία δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει το κόστος για τη νοσηλεία και τη θεραπεία της, δείχνει με το πιο εύγλωττο τρόπο τα αποτελέσματα μια πολιτικής που βασίζεται στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας – πρόνοιας.

Έρχεται ως επακόλουθο της πρόσφατης εγκυκλίου του υφυπουργού υγείας σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία πρέπει να εισπράττουν το κόστος για παροχές φροντίδας και περίθαλψης από ανασφάλιστους ασθενείς τρίτων χωρών, καθώς και εγγράφου του υπουργού εργασίας το οποίο καταργούσε κάποιες διευκολύνσεις στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανασφάλιστων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας καθώς και άλλες κατηγορίες ασθενών.

Όλα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα συνεχών μειώσεων της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας-πρόνοιας που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση με στόχο η κρατική ευθύνη να περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών μόνο υπηρεσιών, πέρα από τις οποίες η υγεία θα αποτελεί ατομική υπόθεση, που πωλείται από τις ιδιωτικοποιημένες δομές και αγοράζεται από τους ασθενείς-πελάτες ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Είναι η ίδια πολιτική που ξηλώνει καθημερινά όλες τις κατακτήσεις που διασφαλίζουν στους εργαζόμενους ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούν και με το ασφαλιστικό που επιδιώκουν να περιορίσουν το κόστος για κράτος και εργοδοσία, να μετακυλήσουν το κόστος και την ευθύνη στον κάθε εργαζόμενο.

Η οργάνωση της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση, με βάση τις ανάγκες του, για όλο το λαό ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόληψης, αποκλειστικά δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ανάκτησης των απωλειών που έχουν οι λαϊκές οικογένειες λόγω των περικοπών και των «πλαφόν» στις παροχές, αποτελεί μονόδρομο. Κανένας ανασφάλιστος δεν πρέπει να μείνει εκτός δημόσιας δωρεάν περίθαλψης.

Η πρώτη απάντηση να δοθεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται, 11πμ στην Πλατεία Ελευθερίας, από συνταξιουχικά και εργατικά σωματεία.

Ο αγώνας όμως αυτός πρέπει να συνδεθεί και με τον αγώνα για ανατροπή αυτού του συστήματος που θα γεννά πάντα αυτές τις αντιθέσεις, τη φτώχια και τη βαρβαρότητα. Η προοπτική βρίσκεται στο δρόμο του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας από την εργατική εξουσία, που μπορεί να κατοχυρώσει καθολικά ένα σύγχρονο, δωρεάν, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας και έναν κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων, εμβολίων κ.λπ. Σε ένα σύστημα που η λαϊκή υγεία δεν αποτελεί «κόστος», αλλά δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί