Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 6.30 το απόγευμα στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ θα συναντηθούμε με το Χιώτη συγγραφέα ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ. Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο “Οι βάρδιες των πουλιών”, αλλά και των παλαιότερων, όπως το «Όλα για καλό» και την έρευνα του «Συρματένιοι ξεσυρματένιοι, όλοι, Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή» θα συζητήσουμε για τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, αλλά περισσότερο για κάποιες αθέατες και άγνωστες πλευρές του προσφυγικού ζητήματος. Από το σύγχρονο προσφυγικό ρεύμα μέχρι το αντίστροφο του 1941, όταν χιλιάδες έλληνες έφυγαν πρόσφυγες στην Μέση Ανατολή, γεγονός που αποτελεί ακόμη μια όχι ιδιαίτερα γνωστή πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας.
Στο βιβλίο του ο συγγραφέας ακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας για πάνω από εκατό χρόνια. Στους κόλπους της πάντα ένας εκτρέφει περιστέρια, καθώς η τέχνη περνά από γενιά σε γενιά. Η περιπέτεια των περιστεριών δένεται περίτεχνα με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας (κυρίως), με τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο, με τις αλλαγές στα ήθη, με τα δράματα που επισυνέβησαν στην οικογένεια και στο νησί. Ο Ανέστης Δεληγιώργης, η Περιστερού, διηγείται την περιπέτεια της οικογένειας του από τέσσερις γενιές πίσω, χωρίς γραμμικότητα αλλά με άλματα στο χρόνο, τονίζοντας τι μένει ίδιο και τι αλλάζει.
Η παραγωγή του Μακριδάκη είναι ήδη πλούσια. Τα κείμενα του διακρίνονται για το γλωσσικό τους πλούτο, καθώς συνταιριάζει στοιχεία της τοπικής διαλέκτου με τη σύγχρονη νεοελληνική. Η τοπική αλλά και η εθνική ιστορία, η λαογραφία, συχνά η επικαιρότητα διαπλέκονται, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό χαρακτήρα λογοτεχνικής πρότασης στο έργο του. Χαρακτηριστικά του αποτελούν η μικρή συνήθως έκταση των κειμένων του και η εμμονή του να γράφει με φόντο το γενέθλιο τόπο του.
Σύντομο βιογραφικό.
Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργανώνει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελείται τις εκδόσεις του και διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό “Πελινναίο”. Έχει γράψει τα βιβλία “Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946” (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006) και “10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940”, ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007)Το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο ήταν το μυθιστόρημά “Aνάμισης ντενεκές” (Eστία 2008). Ακολούθησαν “Η δεξιά τσέπη του ράσου”, νουβέλα (Εστία 2009), “Ήλιος με δόντια”, μυθιστόρημα (Εστία 2010), “Λαγού μαλλί”, νουβέλα (Εστία 2010), “Η άλωση της Κωσταντίας”, μυθιστόρημα (Εστία 2011), “Το ζουμί του πετεινού”, νουβέλα (Εστία 2012), “Του Θεού το μάτι”, νουβέλα (Εστία 2013), “Αντί Στεφάνου”, νουβέλα (Εστία 2015), “Η πρώτη φλέβα”, νουβέλα (Εστία 2016), “Όλα για καλό”, μυθιστόρημα (Εστία 2017).