Το απόγευμα της Τετάρτης η Αλβανία ταρακουνήθηκε από άλλον έναν ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Ήταν ένας από τους δεκάδες μετασεισμούς που έχουν σημειωθεί έπειτα από τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν τη γειτονική χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης.
Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ένα κτίριο τεσσάρων ορόφων στο Δυρράχιο, το οποίο ήδη είχε υποστεί ζημιές, να καταρρέει ολοκληρωτικά έπειτα από έναν μετασεισμό.
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Αλβανία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο.
Οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 700, ενώ δεν υπάρχει ακριβής αριθμός εκείνων που μπορεί να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Τα αλβανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 εγκλωβισμένους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό. Μεταξύ εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια είναι τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.
Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις- καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.
“Ξέρουμε σίγουρα ότι σε μία μόνο νεόκτιστη τριώροφη οικοδομή που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, βρίσκονται παγιδευμένα έξι άτομα, τα οποία δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κάτω από τα χαλάσματα και άλλων οικοδομών”, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ.Ανδρεας Μάρτος.
Επισημαίνεται επίσης η τεράστια ζημιά που προκάλεσε ο σεισμός στην οικονομία της Αλβανίας, καθώς στον άξονα Τιράνων- Δυρραχίου, που κατ εξοχήν επλήγη από την δόνηση, συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της (τουρισμός, βιοτεχνίες, κ.λ.π).
Ανασύρθηκε ζωντανός έπειτα από 21 ώρες στα συντρίμμια
Ζωντανός ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου στο Δυρράχιο, έπειτα από 21 ώρες, ένας εικοσιπεντάχρονος άντρας, που εγκλωβίστηκε όταν το οικοδόμημα κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Ο νεαρός απεγκλωβίστηκε έπειτα από επιχείρηση αλβανικών και ελληνικών ομάδων διάσωσης, όπως μετέδωσε το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “ΑΤΑ”. Πρόκειται για τον Klajdi Qato, την επιχείρηση διάσωσης του οποίου παρακολούθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα που βρισκόταν στο σημείο.
Δείτε το βίντεο:
Οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ στην Αλβανία – ΒΙΝΤΕΟ
Οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν από την πρώτη στιγμή στην Αλβανία με την πυροσβεστική να δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από τις επιχειρήσεις τους στην πόλη Τουμάνε.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ελληνικής αποστολής βρίσκονται σε εξέλιξη. Και όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστικής έχουν απεγκλωβιστεί δύο ζωντανά άτομα και τρία χωρίς τις αισθήσεις τους.
Τις σεισμόπληχτες περιοχές επισκέφτηκε σήμερα όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η κυβέρνηση κήρυξε τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε και σήμερα τις σεισμόπληχτες περιοχές, δεν ανέφερε αριθμούς σχετικά με τις υλικές ζημιές. Επισήμανε ότι δέχτηκαν μοιραία πλήγματα εκείνα τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές στο σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.
Εντύπωση προκαλεί τον κλίμα αλληλεγγύης στη χώρα. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.
Ιδιαίτερη εντυπωσιακή και συγκινητική είναι η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ό οποίος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και ο ορθόδοξος ναός της πόλης.
Εξάλλου, 160 εθελοντές του αλβανικού Ερυθρού Σταυρού κινητοποιήθηκαν άμεσα για την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Οι εθελοντές βρίσκονται στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στο Θούμανε και σε άλλες περιοχές και, πέρα από ιατρική βοήθεια, παρέχουν τρόφιμα, νερό και ψυχολογική υποστήριξη. Στο Δυρράχιο ανοιχτό είναι καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου κέντρο στο οποίο οι σεισμοπαθείς μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ζεστά ροφήματα και φαγητό. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από το παράρτημα του Δυρραχίου έχουν επίσης παρουσία στο στάδιο της πόλης, όπου έχουν στηθεί 300 σκηνές για πολίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν καταστραφεί.
Διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεές με στόχο τη στήριξη των σεισμοπαθών
Οικονομικές και άλλες δωρεές, όπως ρουχισμό ή τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν όσοι πολίτες το επιθυμούν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Αλβανία, μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας “e-albania”, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων “ΑΤΑ” μεταδίδει ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε πως η συγκεκριμένη διαδικτυακή “πλατφόρμα” είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς. Μέσω του “e-albania” όσοι επιθυμούν, μπορούν να κάνουν δωρεά σε πραγματικό χρόνο (on line) από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είτε να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα.
Εξάλλου, ο κ. Ράμα επισήμανε ότι θα αποκατασταθούν όλες οι ζημίες στα σπίτια τα οποία επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Προτεραιότητα και βαρύτητα θα δοθεί στο Θούμανε το οποίο επλήγη σε σημαντικό βαθμό. Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια που αποστέλλεται στη χώρα.