Στην βουλή η τραγική οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν σήμερα βουλευτές του ΚΚΕ, σχετικά με την καταστροφή στη σοδειά της ελιάς, την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο και την τραγική οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αναφέρεται:

Μεγάλες καταστροφές έχουν συντελεστεί στη φετινή παραγωγή της ελιάς με αποτέλεσμα την τεράστια καρπόπτωση και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου κατά την φετινή ελαιοκομική περίοδο. Οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο βλέποντας το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. 

Η βασική αιτία της παραπάνω καταστροφής είναι η προβληματική εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε πως δεν πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος ψεκασμός του Σεπτέμβρη λόγω έλλειψης φυτοφαρμάκων.

Η κυβέρνηση και η περιφέρεια πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών η μία στην άλλη, έχουν αφήσει χωρίς προστασία την ελαιοπαραγωγή, μια βασική πηγή εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς της Κρήτης δίνοντας τους τη χαριστική βολή, αφού ήδη βιώνουν τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ. 

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας Κρήτης που δέχεται αδιαμαρτύρητα αυτή την κατάσταση είναι τεράστιες, γιατί δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνικής. Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην προμήθεια των φαρμάκων και ο αριθμός των δολωματικών ψεκασμών ήταν υπολειπόμενος σε σχέση με τον απαιτούμενο. Για μια ακόμα φορά είχαμε έλλειψη φυτοφαρμάκων ενώ το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. 

Ακόμα, με τον ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό που φτάνει στο ένα τρίτο σε σχέση με πριν το 2010, η δακοκτονία γίνεται με τρόπο τελείως αναποτελεσματικό. Η κατάσταση αυτή σπρώχνει πολλούς μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς να αναλαμβάνουν ατομικά την προστασία της παραγωγής τους με εντομοκτόνα, ανεβάζοντας το κόστος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα για:

  • Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση της συνολικής ζημιάς από τον ΕΛΓΑ στο ύψος της παραγωγής για το σύνολο των αγροτών και όχι μόνο των ασφαλισμένων και την απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κλπ.).
  • Να εξασφαλιστεί την επόμενη χρονιά η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας και η έγκαιρη προμήθεια κατάλληλων και αποτελεσματικών φυτοφαρμάκων, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας. Για την γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας στο ύψος των πραγματικών αναγκών με ταυτόχρονη κατάργηση της εισφοράς του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.


Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί