«Πράσινο φως» αλλά με αστερίσκους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 της Ελλάδας είναι «συμβατό» με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υιοθέτησε σήμερα τις γνώμες για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή ωστόσο προειδοποιεί την κυβέρνηση για αφορολόγητο όριο και ΦΠΑ στα ακίνητα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, εκτός από την Ελλάδα, με τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμμα και το χρέος συμμορφώνονται πλήρως οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας.
Επιπλέον, σήμερα η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την τέταρτη έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται σε συνέχεια της τέταρτης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2019.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 της Ελλάδας «ανταποκρίνεται στον συμφωνηθέντα στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη» και ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει συνολικά τις απαραίτητες δράσεις για την επίτευξη των ειδικών μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων για τα μέσα του 2019, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων». «Οι περαιτέρω δράσεις θα είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση και, όπου είναι απαραίτητο, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η Επιτροπή.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, η Κομισιόν τοποθετείται αρνητικά για την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τον ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια. Υποστηρίζει ότι το μέτρο δημιουργεί κίνδυνο αύξησης της «μαύρης οικονομίας» και ξεκαθαρίζει ότι εξετάζεται το κατά πόσον είναι ευθυγραμμισμένος με την κοινοτική νομοθεσία. Γι’ αυτό «ενθαρρύνει» τις αρχές να αναζητήσουν εναλλακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου και τη φοροδιαφυγή.
Παράλληλα σημειώνει ότι δεν τηρήθηκε η προνομοθετημένη δέσμευση για μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Εκτιμά όμως ότι τα φορολογικά μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και προβλέπει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής θα συζητηθούν στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019, στη βάση των οποίων θα εξεταστεί και η ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).
Προειδοποιήσεις σε Γαλλία και Ιταλία
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα προσχέδια των προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά που ετοίμασαν η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς μπορεί να χάσουν τους στόχους για το χρέος και τη μείωση του ελλείμματος.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι τα προσχέδια προϋπολογισμού της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Φινλανδίας επίσης ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ.
«Μεταξύ των σχεδίων προϋπολογισμού που ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης, αυτά που μας απασχολούν πιο πολύ είναι εκείνα με επίπεδα χρέους που είναι υψηλά και δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ανακοίνωση, αναφερόμενος στην Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία. «Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης (με τους κανόνες) να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός της διαδικασίας των εθνικών προϋπολογισμών για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός για το 2020 θα συμμορφώνεται», δήλωσε.
Η γνωμοδότηση αυτή εντάσσεται στην τακτική ετήσια αξιολόγηση των εθνικών προϋπολογισμών. Σύμφωνα με την Κομισιόν, καμία από τις 19 χώρες της ευρωζώνης δεν βρέθηκε να αντιμετωπίζει «σοβαρό» κίνδυνο παραβίασης των κανόνων της ΕΕ.
Νωρίτερα τον Νοέμβριο, η Κομισιόν προέβλεψε ότι η Ιταλία μπορεί να αυξήσει το χρέος της στο 136,2% του ΑΕΠ φέτος. Το χρέος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται στο 136,8% την επόμενη χρονιά και στο 137,4% το 2021, σύμφωνα με την Κομισιόν. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, οι χώρες με χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ πρέπει σταδιακά να το μειώσουν. Η Κομισιόν προέβλεψε επίσης ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας θα επιδεινωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,5% το 2020, ενώ οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι πρέπει να βελτιωθεί.
Η Γαλλία, που έχει χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ, αναμένεται να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, πάνω από το όριο του 3,0% που ορίζει η ΕΕ. Το έλλειμμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 2,2% την επόμενη χρονιά και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2021. Παράλληλα, το χρέος της χώρας αναμένεται να αυξηθεί φέτος και το 2021.