Κατά τη σχετική συζήτηση χθες, Δευτέρα 18/11, στην ΕΡΤ, για την επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε το ερώτημα στον Γ. Γεραπετρίτη για τον τρόπο που ενήργησε η αστυνομία στην ΑΣΟΕΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας βάσει της οποίας πρέπει να λειτουργεί η αστυνομία κ. Γεραπετρίτη, όταν για μία κλειδαριά ψεκάζονται 200 φοιτητές;»
Ο υπουργός Επικρατείας συμφώνησε με την Ο. Γεροβασίλη, «αδειάζοντας» τον Μ. Χρυσοχοϊδη, ότι υπήρξε “υπέρμετρη δράση της αστυνομίας μετά το σπάσιμο της αλυσίδας” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έχετε δίκιο”.
Αναλυτικά η συζήτηση στην ΕΡΤ και οι παρεμβάσεις της Όλγας Γεροβασίλη:
Σε ερωτήσεις σχετικά με την ΑΣΟΕΕ και το Πανεπιστημιακό Άσυλο, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε τα εξής:
“Υπάρχει μία στοχευμένη ρητορική η οποία έχει ξεκινήσει από όταν ήμασταν κυβέρνηση. Αυτή λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με τους παραβατικούς, με τους εγκληματίες, τους μπαχαλάκηδες, με την τρομοκρατία και ό,τι άλλο” και υπογράμμισε ότι γίνεται μία προσπάθεια απαξίωσης ώστε να τελειώνει η Νέα Δημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά.
“Η αλήθεια όμως απέχει πολύ από αυτό και υπάρχει και πραγματική ζωή πέραν της επιθυμίας” σχολίασε και συμπλήρωσε ότι “κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για 4,5 χρόνια (και από την θέση μου ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη) οι πράξεις και οι επιχειρήσεις μας δείχνουν το ποιοι είμαστε. Και είχαμε πολύ σοβαρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας όλων των εκδοχών”.
Σε διάλογο που άνοιξε για τις εκκενώσεις κτιρίων που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η ουσιαστική και σοβαρή συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει στον δημόσιο διάλογο είναι “τι εννοούμε ως ασφάλεια του πολίτη και κατά πόσον η αστυνομία λειτουργεί με κανόνες δικαίου. Εμείς με αυτή την λογική λειτουργήσαμε, συμπλήρωσε και απευθύνθηκε στον κ. Γεραπετρίτη, επισημαίνοντας ότι θα γνωρίζει και ο ίδιος “ότι η δημόσια διοίκηση για να είναι συμβατή με το νόμο πρέπει να ακολουθεί ορισμένες αρχές. Εκείνη της αποτελεσματικότητας, του κατά πόσον είναι πρόσφορο το μέσο που χρησιμοποιείται και αν χρησιμοποιείται η αρχή της αναλογικότητας”.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων κατά πόσο συμφωνεί με την παρέμβαση της αστυνομίας στο υπόγειο της ΑΣΟΕΕ απάντησε: “Απολύτως ναι. Το θεωρώ αυτονόητο”. Επεσήμανε, όμως, παράλληλα ότι αυτή η επιχείρηση της αστυνομίας δεν οδήγησε σε εξάρθρωση κάποιου κέντρου παραεμπορίου ή κυκλώματος ναρκωτικών.
Στην συζήτηση η οποία ακολούθησε για το πανεπιστημιακό άσυλο, υπογράμμισε ότι “Το να μπαίνουν και βγαίνουν άνθρωποι σε ένα δημόσιο χώρο δε με βρίσκει να διαφωνώ. Οι παραβατικές συμπεριφορές εντός του πανεπιστημίου είναι αυτές που συνιστούν πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ποινικοποιήσουμε συλλήβδην τη ζωή ενός πανεπιστημίου. Ο προηγούμενος νόμος ασύλου δεν ήταν αιτία κακών. Η αστυνομία μπορούσε να παρέμβει με ενημέρωση από τις πρυτανικές αρχές” είπε η κ. Γεροβασίλη και θύμισε την επιτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ επί δικής της υπουργίας.
Επανερχόμενης της συζήτησης στην επέμβαση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε το ερώτημα στον κ. Γεραπετρίτη για τον τρόπο που ενήργησε η αστυνομία: “Τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας βάσει της οποίας πρέπει να λειτουργεί η αστυνομία κ. Γεραπετρίτη, όταν για μία κλειδαριά ψεκάζονται 200 φοιτητές;” Ο κ. Γεραπετρίτης συμφώνησε με την κ. Γεροβασίλη ότι υπήρξε “υπέρμετρη δράση της αστυνομίας μετά το σπάσιμο της αλυσίδας” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έχετε δίκιο”.
Αναφορικά με το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε:
«Συμφωνούμε όλοι ότι ο ΠτΔ πρέπει να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής και να προέρχεται κατά το δυνατόν από ευρείες συναινέσεις. Το Σύνταγμα, αυτό -επειδή είμαστε σε διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης- θα πρέπει και να το κατοχυρώνει» σημείωσε η Όλγα Γεροβασίλη για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση που εξασφαλίζει την εκλογή Προέδρου μέσω ευρείας συναίνεσης και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε άμεση εκλογή από το λαό για να λυθεί το θέμα».
«Η ΝΔ, αντιθέτως, βλέπουμε ότι μάλλον επιθυμεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να είναι και κομματάρχης, δηλαδή να εκλέγεται για παράδειγμα και με 75 ψήφους. Αυτό δε νομίζω ότι μπορεί να είναι αποδεκτό και να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Τέλος, σημείωσε πως «όλα τα κόμματα έχουμε συμφωνήσει στην ανάγκη να απεμπλακεί το ζήτημα εκλογής ΠτΔ από τις εκλογές. Πάμε να βρούμε τον τρόπο που αυτό θα συμβεί, χωρίς όμως να μειώνεται το κύρος του ΠτΔ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Στον τρόπο. Όχι στην αναγκαιότητα».