Την καταδίκη 22 από τους 54 κατηγορούμενους αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση των “μαύρων ταμείων” της Siemens. Απαλλαγή λόγω παραγραφής για 27. Aνάμεσά τους και ο Θ. Τσουκάτος.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Αντωνίας Ξυνού για το news247.gr:
Με την καταδίκη συνολικά 22 κατηγορουμένων, στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, ολοκληρώθηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εκφώνησε την απόφασή του αναφορικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού, που φέρεται να υπογράφτηκε μετά από δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.
Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισήγηση της εισαγγελέως Ελένης Σκεπαρνιά, αποφάσισε ενοχή για Έλληνες και Γερμανούς της Siemens, όπως τους Μιχ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλα, Πρ. Μαυρίδη, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ, ενώ καταδίκασε τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλ. Αθανασιάδης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ. Όλοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Αθώους κήρυξε τους Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης. Αναφορικά με την πράξη της δωροδοκίας, κρίθηκε ότι σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος μπήκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου, έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα καθώς οι υπάλληλοι του ΟΤΕ, λογίζονται ως ιδιωτικοί και όχι δημόσιοι, και για αυτό έπαυσε η ποινική δίωξη. Μεταξύ των απαλλαχθιέντων λόγω παραγραφής, είναι και ο πάλαι ποτέ στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσουκάτος, για τον οποίο η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την κατηγορία υπήρξαν διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, ώστε να επιλεγεί η SIEMENS ως ανάδοχος του έργου αλλά και για κάθε επέκταση της σύμβασης 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Η συμφωνία υπεγράφη από τον τότε υπουργό Μεταφορών επί ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλης, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε φυλάκιση 5 ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, ενώ η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση το 2006, όταν οι γερμανικές αρχές άρχισαν να εξετάζουν τη μητρική εταιρία.