Ολλανδοί εθελοντές μετέτρεψαν το φασιστο-event στα Διαβατά, σε μια καλή πράξη υπέρ των προσφύγων
Η είδηση για το αισχρό μπάρμπεκιου της ομάδας «Ενωμένοι Μακεδόνες» έξω από το camp προσφύγων στα Διαβατά μετά τις συζητήσεις που προκάλεσε στη χώρα και τη παταγώδη αποτυχία που το χαρακτήρισε, πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και κατάφερε να εμπνεύσει μια ομάδα εθελοντών στην Ολλανδία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το voria.gr, οι Ολλανδοί εθελοντές, έχοντας υπόψιν τους και ανάλογες ξενοφοβικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, πήραν την πρωτοβουλία να μετατρέψουν μια τουλάχιστον «μη φιλική αντίδραση», όπως τη χαρακτηρίζουν, σε μια καλή πράξη υπέρ των προσφύγων.
Με το σκεπτικό αυτό, δημιούργησαν την ιστοσελίδα BBQ Sponsor Tour, μια εκστρατεία χρηματοδότησης όπου πολίτες προσφέρουν χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών που θα συγκεντρωθούν, τα κομμάτια κρέατος που θα καταναλωθούν ή την ώρα που θα διαρκέσει το event.
Αν δηλαδή διαλέξουν ότι θα προσφέρουν ένα ευρώ για κάθε διαδηλωτή, μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, δίνουν το ποσό αυτό επί τον αριθμό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στη σύντομη περιγραφή της ιστοσελίδας που δημιούργησαν για την εκστρατεία χρηματοδότησης, σεβόμενοι απόλυτα την ελευθερία του λόγου και αναγνωρίζοντας ότι το «μη πας» σίγουρα δεν βοηθάει, σκέφτηκαν κάτι αποτελεσματικό και πιο χαρούμενο.
Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, ο δωρητής μπορούσε να διαλέξει αν θα ενισχύσει οικονομικά τους πρόσφυγες ανάλογα με την προσέλευση στην εκδήλωση, τη διάρκειά της, τον αριθμό των κρεάτων που θα καταναλωθούν, ή με κάποιο στάνταρ ποσό.
Τη Δευτέρα λοιπόν, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το εθνικιστικό μπάρμπεκιου συγκέντρωσε της υποσχέσεις αλληλέγγυων για 5.500 ευρώ στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι δωρητές βάσισαν το ποσό που θα προσφέρουν ανάλογα με τη διάρκεια της εκδήλωσης. Απομένει δηλαδη να τηρησουν την υπόσχεσή τους.
«Υποστηρίζουμε την ελευθερία έκφρασης, το κρέας και το αλκοόλ δεν είναι βίαια. Ωστόσο, είναι πολύ εχθρικό να κάνουμε κάτι τέτοιο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τόσο φοβερή κατάσταση όπως είναι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Κατανοούμε την απογοήτευση των Ελλήνων, κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση (αναδιανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την ΕΕ) Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε την πολιτική απογοήτευση των πολιτών να εκφραστεί πάνω σε άλλους πολίτες που έφυγαν από τον πόλεμο και τη δυστυχία» αναφέρουν οι διοργανωτές σε δήλωσή τους.
Τι λένε οι εμπνευστές του «BBQ Sponsor Tour», για την πρωτοβουλία τους
Ο Ρίκο Βούρμπεργκ, εκ των ιδρυτών του «BBQ Sponsor Tour», ανέφερε πως η είδηση του μπάρμπεκιου έφτασε στα αφτιά του καθώς μετά τη συζήτηση που έγινε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα νέα πλημμύρισαν τα social media.
Όπως είπε ο ίδιος, κάτι αντίστοιχο με το μπάρμπεκιου στη Θεσσαλονίκη είχε γίνει και στην Ολλανδία το 2018 όταν μια ομάδα ήθελε να ψήσει χοιρινό μπροστά σε πέντε τεμένη. «Τότε δημιουργήσαμε το Ramadansponsortour, όπου οι πολίτες διάλεγαν αν ήθελαν να δώσουν χρήματα ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών ή την ώρα που θα διαρκούσε το μπάρμπεκιου.
Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο κάθε διαδηλωτής έφτασε να «αξίζει» 250 ευρώ. Στο τέλος, πολλοί διαδηλωτές ακύρωσαν τη συμμετοχή τους», ανέφερε συμπληρώνοντας πως οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι κάτοικοι ενός γερμανικού χωριού που συγκέντρωναν 10 ευρώ για κάθε μέτρο που διένυαν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος σε πορεία ακροδεξιών. Τα λεφτά σε εκείνη την περίπτωση πήγαν σε ένα πρόγραμμα που βοηθάει ανθρώπους να φύγουν από τις εξτρεμιστικές ομάδες στις οποίες συμμετείχαν.
Ο Ρίκο Βούρμπεργκ έχει βρεθεί παλαιότερα και στη Λέσβο και στην Ειδομένη προσφέροντας εθελοντικά τη βοήθειά του στους πρόσφυγες. Στην ερώτηση για το αν προβαίνει στην πρωτοβουλία αυτή από την ασφάλεια της απόστασης από τα camps στην Ελλάδα, ο ίδιος απάντησε πως υποστηρίζει ότι πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα δίπλα αιτούμενοι τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. «Πιστεύουμε ότι είναι τελείως άδικο η Ελλάδα να πρέπει να σηκώσει όλο αυτό το φορτίο. Το πρόβλημα είναι οι κυβερνήσεις μας και οι κανονισμοί […] Οι ενέργειες μας το τελευταίο διάστημα κατευθύνονται συνεχώς στο να μοιραστεί το φορτίο που σηκώνει η Ελλάδα και η Ιταλία».
Ο ίδιος μάλιστα έχει πρωτοστατήσει στην πρωτοβουλία «Bring them here» (Φέρτε τους εδώ) όπου υποστηρίζουν και προωθούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τα ελληνικά κέντρα υποδοχής στην Ολλανδία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής μάλιστα, εθελοντές ήρθαν οδικώς από το Άμστερνταμ μέχρι την Αθήνα δημιουργώντας ένα κομβόι υπέρ της μεταφοράς των προσφύγων.