Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο τη Δευτέρα, το χτύπημα φοιτητών που ζητούσαν να γίνει γενική συνέλευση στον δικό τους χώρο, όπου φοιτούν και περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αλλά και οι προκλητικές συλλήψεις φοιτητών, όπως καταγγέλλεται, οδήγησαν σε ένα κύμα καταλήψεων στις σχολές.
Η στάση Χρυσοχοΐδη, που δήλωσε ότι «κάποιοι θέλουν νέο Γρηγορόπουλο» εντείνοντας τη σιδηρά πυγμή του δόγματος «νόμος και τάξη», αφήνοντας ουσιαστικά ανεξέλεγκτες τις αστυνομικές δυνάμεις στην άσκηση καταστολής, οδήγησε στην αντίθετη του αναμενομένου από την κυβερνητική πολιτική αντίδραση.
Αλλά και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μπορεί να επέρριψε ευθύνες για όσα συνέβησαν στον χώρο ευθύνης της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά είναι αυτή που έχει νομοθετήσει όχι απλώς την κατάλυση κάθε ασύλου, αλλά την ελεύθερη εισβολή της αστυνομίας όποτε το κρίνουν οι ένστολοι ότι συντελούνται αξιόποινες πράξεις.
Έτσι από την Τρίτη, με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αποφασίστηκαν καταλήψεις από αύριο, Τετάρτη μέχρι και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την Κυριακή σε 22 σχολές της Αθήνας. Οι σχολές είναι: Ιατρική, Νομική, Παιδαγωγικό, Πάντειος, Πολιτικό Νομικής, Φιλοσοφική, Μαθηματικό, Φυσικό, Αρχιτεκτονική, Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ), Χημικοί Μηχανικοί, Μεταλλειολόγοι, Ηλεκτρολόγοι (ΕΜΠ).
Επίσης έχουν προγραμματιστεί καταλήψεις στις σχολές της επαρχίας:
Φιλολογικό Θεσσαλονίκης, Ιστορικό – Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, Μαθηματικό Πατρών, Βιολογικό Πατρών, Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων Άμφισσας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) Χανίων, ενώ έπονται αποφάσεις και από άλλες σχολές.
Εχει μάλιστα προγραμματιστεί συλλαλητήριο για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ενώ θα ακολουθήσει πορεία.