Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων αλλά και εκπροσώπων φορέων της Ιεράπετρας και του Λασιθίου, έγινε το Σάββατο 9/11/2019 η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου για τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ιεράπετρα.
Στην εκδήλωση μίλησε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Γιάννης Δραγασάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης και εκ μέρους της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας η Χρύσα Σταυρακάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλατζάκης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Αντώνης Πετράς και Αργύρης Πανταζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλός Γιάννης Ανδρουλάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Ο Γιάννης Δραγασάκης περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες έπρεπε να ασκήσει την πολιτική της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις προτεραιότητες αλλά και τους στόχους που ήθελε να πετύχει. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Λασιθίου και ειδικότερα της Ιεράπετρας, ανέπτυξε τα συγκεκριμένα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αποκατάσταση της λειτουργίας του Συστήματος Υγείας και των Νοσοκομείων και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων μέσα από τον σχεδιασμό ενός μοντέλου ανάπτυξης που αξιοποιεί την γνώση και την έρευνα αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.
Παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για:
-την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, που ήταν υπό διάλυση το 2015,
-την πλήρη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Δημόσια Υγεία,
-την μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτήσεων έργων σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, για να μειωθεί το αναπτυξιακό χάσμα του νομού,
-την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων με βάση αυτά που απαιτούσαν οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους.
Ο Μανόλης Θραψανιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που έγιναν για την ένταξη του Λασιθίου και όλων των πόλεων του, στον Χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου, αλλά και στον συνεχή διάλογο με τους τοπικούς φορείς για την επίλυση των προβλημάτων. Ο κύριος στόχος ήταν να μειωθεί η μακροχρόνια υποβάθμιση του Λασιθίου.
Η Χρύσα Σταυρακάκη έκανε ειδική αναφορά στην παρέμβαση της Ο. Μ. Ιεράπετρας του ΣΥΡΙΖΑ για να αναδείξει τα προβλήματα και τις ανάγκες των κατοίκων και στην προσπάθεια που έγινε όλη αυτή την περίοδο για την ιεράρχηση και την επίλυση των προβλημάτων. Τόνισε επίσης τη σημασία της διεκδίκησης από τη μεριά της κοινωνίας.
Στον διάλογο που ακολούθησε, έγινε γενικά παραδεκτό, παρά τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις των ομιλητών, ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα (αγωγός Μύρτους, νοσοκομείο, πανεπιστήμιο, Μουσικό Γυμνάσιο κ. α.) αλλά ταυτόχρονα υπήρχε πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και συζήτησης σε όλα τα επίπεδα.
Οι φορείς της πόλης, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, ζήτησαν τη βοήθεια και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και στο μέλλον. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καλατζάκη που, αφού αναγνώρισε τόσο το έργο στην περιοχή και τις αυξημένες χρηματοδοτήσεις όσο και την παραγωγική και ειλικρινή συνεργασία, τόνισε ότι “αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καλά”, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας των νέων τμημάτων αλλά και του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου.
Η διαφορά αντιμετώπισης του τόπου σε σύγκριση με την τωρινή κυβέρνηση, έγινε πολύ καθαρότερα αντιληπτή από την αρνητική επικαιρότητα της αναστολής λειτουργίας των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων που έπληξε ιδιαίτερα την Ιεράπετρα (για δεύτερη φορά με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας). Η αντίδραση σε αυτό το άδικο και αυθαίρετο μέτρο της Υπουργού Παιδείας ήταν έντονη και ομόφωνη από όλους τους εκπροσώπους φορέων και τους πολίτες που τοποθετήθηκαν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας ομιλητής, “δεν ήταν πρόχειρος ο σχεδιασμός για τις νέες σχολές. Πρόχειρη και χωρίς διαβούλευση ήταν η αναστολή λειτουργίας τους”!
Η ανάγκη συσπείρωσης του προοδευτικού κόσμου και η αντίδραση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική, ήταν το βασικό συμπέρασμα αλλά και η επιθυμία που εκφράστηκε, κυρίως από τους πολίτες που πήραν το λόγο και ο διάλογος θα συνεχιστεί οργανωμένα για πιο ειδικά θέματα.