Ο μύθος των μνηστήρων, οι εκλογές στο ΤΕΕ-ΤΑΚ και η δημοσιογραφία – διακόσμηση για την παλιά εξουσία

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι fanoyrakis-sifis.jpg

Του Σήφη Φανουράκη*

Ο «ανώνυμος» συντάκτης του άρθρου-γνώμης σε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα με αφορμή τις εκλογές στο ΤΕΕ-ΤΑΚ, γράφει: “Τι θα γίνει με την πρωτιά Βρέντζου και ο ρυθμιστικός ρόλος του Ταβερναράκη- η παράδοση των…κουμπάρων”. Ουσιαστικά, πλάθει μύθους και πλαστές συμφωνίες για μια κοινωνία που θεωρεί ότι : πραγματικό είναι μόνο ό,τι η κοινωνία βλέπει και αληθινό μόνο ό,τι η κατανοεί και εγκρίνει.

Παραβλέπει σκόπιμα ότι, ο «πραγματικός» δημοσιογράφος όταν εκφράζει τη δική του άποψη, δεν θα πρέπει να «επινοεί» τίποτα και ούτε να ταυτίζει τη γνώμη του με το γεγονός – είδηση. Αυτός ο «ανώνυμος» δημοσιογράφος, εδώ, προσπαθεί να «διαπαιδαγωγήσει» και στη συνέχεια να «διαφθείρει» τον αναγνώστη, με στόχο τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης «επιβολής» επαναφοράς «των κουμπάρων» του παλιού κατεστημένου των νοικοκυραίων του «συστήματος Τ.Ε.Ε».

Διαστρεβλώνει σκόπιμα το πραγματικό νόημα των εκλογικών αποτελεσμάτων, θολώνοντας και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να παρασύρει τον αναγνώστη.

Είναι προφανές ότι «αυτή» η συγκεκριμένη δημοσιογραφία αναλαμβάνει «εργολαβικά» και με το αζημίωτο βέβαια, να «ιστορικεύσει» και να «διακοσμήσει» την επιστροφή του «παλιού γνώριμου σάπιου κατεστημένου» των κουμπάρων!

Έτσι, όμως η δημοσιογραφία χάνει πλέον την τελεσφορία της και παρακμάζει σε «διακόσμηση», μιας κοινωνίας που έχει μετατραπεί σε «μάζα ασυνάρτητη» και σταδιακά συρρικνώνεται σε «μαφίες».

Μάλιστα, αυτό το είδος της δημοσιογραφίας μετατρέπεται σε μια νέα «διακοσμητική εξουσία», που προωθεί τα συμφέροντα προσώπων και δυνάμεων, από τα οποία «επιβιώνει» οικονομικά.

Τελειώνοντας να υπενθυμίσω στον «ανώνυμο συντάκτη», το μύθο των μνηστήρων όπως τον διηγείται ο Όμηρος και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον : «…Ο πρώτος και o ισχυρότερος μνηστήρας, είναι ο ΑΝΤΙ-ΝΟΟΣ. Είναι αυτός που εκφράζει την αντι-νόηση, που θολώνει τις καταστάσεις και διαστρέφει την πραγματικότητα. Ο δεύτερος μνηστήρας είναι, ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Είναι αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με εύρος και κάθε μέσον. Είναι δεινός και αδίστακτος μαχητής. Ο τρίτος μνηστήρας είναι, ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ. Είναι αυτός που διαστρεβλώνει τον Νόμο και την τάξη των πραγμάτων, για την εξασφάλιση των συμφερόντων των μνηστήρων. Ο τέταρτος μνηστήρας είναι ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ . Είναι επικίνδυνος, διότι άγει και χειραγωγεί τον λαό. Τον παρασύρει, και τον μετατρέπει σε κατευθυνόμενη αγέλη, με την βοήθεια, κύρια, του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ».

Έτσι ακριβώς κάνουν τα ΜΜΕ, για να μην σκεφτόμαστε καθαρά και να μας ελέγχουν ευκολότερα. Και είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξή μας. Όπως πληροφορούμαστε δε από τον Όμηρο, ο πρώτος στόχος του Οδυσσέα ήταν ο ΑΝΤΙ-ΝΟΟΣ και του έριξε το βέλος στο όργανο ομιλίας και επικοινωνίας, που το χρησιμοποιεί ενάντια στη νόηση των ανθρώπων.

*Ο Σήφης Φανουράκης είναι Αρχιτέκτονας – μηχ/κός MSc

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί