Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Πολωνία στο ΔΕΕ εξαιτίας της θέσπισης των κανόνων βάσει των οποίων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με εξαίρεση δικαστικούς που μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για περισσότερο χρόνο
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απεφάνθη σήμερα ότι οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, με τις οποίες μεταξύ άλλων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών, είναι «αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Το ΔΕΕ, στο οποίο είχε προσφύγει για το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκρινε επίσης παράνομη την εξουσία που δόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας να μπορεί να παρατείνει τη θητεία των δικαστών πέρα από τα νέα ηλικιακά όρια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Πολωνία στο ΔΕΕ εξαιτίας της θέσπισης των κανόνων βάσει των οποίων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με εξαίρεση δικαστικούς που μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για περισσότερο χρόνο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές τροποποιήθηκαν έκτοτε από την πολωνική κυβέρνηση, αλλά η Κομισιόν θεωρεί ότι οι επιφυλάξεις που πρόβαλε δεν έχουν απαντηθεί πλήρως από τη Βαρσοβία.
Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέρδισε σε μια παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε την ηλικία συνταξιοδότησης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Έχει επίσης αναλάβει νομική δράση για τον νέο πειθαρχικό κώδικα των απλών δικαστών.
Τον Ιούνιο ο Γενικός Εισαγγελέας Εβγκένι Τάντσεφ επιχειρηματολόγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και ειδικά η αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς αποτελούν διάκριση βάσει του φύλου ενώ δίνουν στην εκτελεστική εξουσία δυνατότητα παρεμβάσεων στη δικαστική εξουσία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του συστήματος δικαιοσύνης.
ΑΜΠΕ- AFP- Reuters- dpa