Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ζήτημα των γερμανικών οφειλών και την απάντηση της γερμανικής πλευράς στη ρηματική διακοίνωση του Ιουνίου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:
«Η αρνητική απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση του Ιουνίου δεν μπορεί βεβαίως να γίνει αποδεκτή. Οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι διαρκώς ενεργές, νομικά απαράγραπτες και δικαστικά απολύτως επιδιώξιμες.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα έχει σήμερα στα χέρια της ένα όπλο από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή την Έκθεση της Διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Το κείμενο της έκθεσης, τα παραρτήματα, το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, τα έγγραφα από το Υπουργείο Πολιτισμού για τα κλαπέντα πολιτιστικά αγαθά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, – που όλα συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση – αλλά και βέβαια η πρόσφατη γνωμοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, δίνουν την ιστορική ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Σημειώνεται ότι, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έχω δύο φορές μέσα στον Οκτώβριο (1/10/2019, 8/10/2019) καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς μετά την ρηματική διακοίνωση, αλλά και στη συνέχεια απλή ερώτηση μαζί με 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό για το ίδιο θέμα και μάλιστα ρωτώντας για την απάντηση της Γερμανικής πλευράς (29/10/2019). Επιπλέον, στο τμήμα της δημόσιας συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα– κατά την επίσημη ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια (30/10/2019)– ρώτησα ξανά τον Υπουργό δημοσίως για το θέμα.
Σήμερα βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης της ελληνικής Κυβέρνησης που μέχρι σήμερα δεν έχει δημόσια τοποθετηθεί για το θέμα.
Οι προτεινόμενες ενέργειες, όπως καταγράφονται και στο πόρισμα, σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, ανοίγουν πλέον το δρόμο. Ακριβώς επειδή είναι ζωντανή η αίσθηση του ιστορικού μας χρέους οφείλουμε και να προχωρήσουμε».