Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» με αφορμή την επίσκεψή του στην αχαϊκή πρωτεύουσα παραχώρησε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας για την περιοδεία του στην Πάτρα ο κ. Ξανθός σημείωσε: «Η επίσκεψη στην Πάτρα γίνεται στα πλαίσια περιοδειών που κάνουμε σε όλη τη χώρα. Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη, πήγαμε στα Γιάννενα. Στόχος μας είναι να δηλώσουμε παρόν στο δημόσιο σύστημα υγείας, να έχουμε μια συστηματική επικοινωνία με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, μια επικαιροποιημένη εικόνα των προβλημάτων και των αναγκών και των επιπτώσεων από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέμα η νέα κυβέρνηση. Στόχος μας είναι ενισχύσουμε την αντιπολιτευτική μας παρέμβαση και να ανοίξουμε έναν σοβαρό διάλογο με πολίτες, για τις νέες προκλήσεις που αφορούν το σύστημα υγείας στην μεταμνημονιακή περίοδο, για τις νέες προσεγγίσεις που πρέπει να υπάρξουν.»
Για τις αλλαγές που έχει διαπιστώσει ή που εκτιμάται ότι θα φέρει στο μέλλον στον χώρο της Υγείας η κυβέρνησης της ΝΔ ο κ. Ξανθός σχολίασε:
«Αμφισβήτηση των βασικών κατευθύνσεων που είχαμε κινηθεί την προηγούμενη περίοδο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Λεκτικά τουλάχιστον αναγνωρίζεται η ανάγκη να στηριχθεί το ΕΣΥ, ούτε η πρόσβαση των ανασφάλιστων έχει αμφισβητηθεί, υπήρξαν βεβαίως προβλήματα με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο κ.α., με την κατάργηση του ΑΜΚΑ. Στην πράξη υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια να κινούνται με πολύ αργό ρυθμό ή να υπάρχει μια ακινησία στο επίπεδο της ενίσχυσης του ΕΣΥ, κυρίως με προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ολοκληρωμένες κρίσεις μονίμων γιατρών για τα ΤΕΠ, 208 θέσεις, γιατροί που άμεσα θα μπορούσαν να προσληφθούν και προφασιζόμενοι κάποιους τυπικούς λόγος έχουν καθυστερήσει 4 μήνες τον διορισμό. Αναπεύτηκαν οι φάκελοι και το αρμόδιο συμβούλιο τα επέστρεψε πριν λίγες μέρες, απολύτως ολοκληρωμένα χωρίς να κάνει καμία ουσιαστικά αλλαγή στην κατάταξη αυτών που θα προσληφθούν. Ήταν μια άσκοπη τετράμηνη καθυστέρηση χωρίς λόγο. Επίσης είχαμε 940 θέσεις έτοιμες να προκηρυχθούν στον Ιούνιο. Ακόμα δεν έχουμε δει να τις προκηρύσσουν. Υποτίθεται ότι κάνουν μια αναξιολόγηση αναγκών. Καθυστερούν πάρα πολύ. Καθυστερεί ο διορισμός επικουρικών.»
Σε σχέση με την λήξη, στα τέλη Νοεμβρίου, των συμβάσεων εκατοντάδων επικουρικών γιατρών, ανάμεσά τους 103, στην Αχαΐα, ο πρώην υπουργός Υγείας σημείωσε:
«Αυτή είναι μια σύμβαση μέσω ΕΣΠΑ που λήγει τέλη Νοεμβρίου. Δεν έχουν βρει ακόμα, παρότι λένε ότι αναζητούν μια συμπληρωματική χρηματοδότηση, δεν έχουν πει ακόμα επίσημα ότι θα βρουν τρόπο να παρατηθεί η θητεία αυτού του προσωπικού το οποίο είναι εξαιρετικά αναγκαίο σήμερα καθώς καλύπτει υπαρκτές ανάγκες και σημαντικά προβλήματα. Βλέπουμε δείγματα γραφής όχι ειδική ευαισθησίας και μέριμνας για το ΕΣΥ. Αν το συνδυάσουμε με τα σενάρια και τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δηλαδή των γιατρών που ανήκουν στη ΝΔ που λένε ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στα Νοσοκομεία και να μπαίνουν οι ιδιώτες γιατροί να παρέχουν υπηρεσίες στα Νοσοκομεία και να νοσηλεύουν κόσμο, προφανώς με αμοιβή. Μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης επισφάλειας για το ΕΣΥ. Αυτό έχει ήδη να προβληματίζει το προσωπικό δυναμικό, καταλαβαίνουν ότι αρχίζει να υπονομεύεται το πολιτικό σχέδιο επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα.»
Ως προς την πολιτική που ακολουθεί πλέον το υπουργείο Υγείας στον ΚΕΘΕΑ με την κατάργηση της εκλογής του Δ.Σ. από τα μέλη του Κέντρου και τον διορισμό τους από την κυβέρνηση, επισήμανε:
«Τα δείγματα γραφής ειδικά στο θέμα του ΚΕΘΕΑ ήταν πολύ δηλωτικά. Αυτή η πράξη ήταν ακραίου πολιτικού αυταρχισμού, χωρίς καμία γνώση, χωρίς κανένα πρόσχημα, χωρίς καμία ευαισθησία , την προσφορά αυτού του Φορέα και για την χρηστή διαχείρισή του όλα αυτά τα χρόνια. Γίνεται μια προσπάθεια απόλυτου κομματικού ελέγχου, με μια διοίκηση που δεν έχει τα εχέγγυα μια αξιοπιστίας και μιας ευαισθησία για να διαχειριστεί τις ανάγκες του προσωπικού και των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους. Επειδή η κουλτούρα του ΚΕΘΕΑ δίνει βάρος στην ενεργό συμμετοχή του θεραπευόμενου έδινε τη δυνατότητα η διοίκηση του Φορέα να εκλέγεται απευθείας από τα μέλη του. Ακυρώνεται αυτό το μοντέλο. Νομίζω ότι μπαίνει σε μια μεγάλη περιπέτεια ο Φορέας αυτός και άρα οι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες».
Για την λειτουργία των ΤΟΜΥ ο κ. Ξανθός σχολίασε τα εξής:
« Δεν λειτούργησε προφανώς όπως θα θέλαμε. Έχουμε καλύψει περίπου το 50% του αρχικού πλάνου, όχι παντού με την ιδανική στελέχωση, κυρίως λόγω έλλειψης και ανταπόκρισης από γιατρούς. Ο λόγος δεν είναι ότι οι γιατροί γυρνούν την πλάτη στην μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βασικός λόγος είναι ότι έχει αποστελεχοποιηθεί η χώρα από ειδικευμένους γιατρούς, έχουν μετακινηθεί στο εξωτερικό περίπου 18.000 γιατροί την τελευταία δεκαετία. Οφείλει να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση, να προχωρήσει αυτή την μεταρρύθμιση, είναι εθνικός μεταρρυθμιστικός στόχος. Η ανταπόκριση του κόσμους που εξυπηρετείται από αυτές τις δομές είναι πάρα πολλή καλή, οι πολίτες θεωρούν ότι είναι ένα νέο μοντέλο στη λειτουργία του συστήματος υγείας, για πρώτη φορά καθιερώνεται η κουλτούρα του οικογενειακούς γιατρού και της διεπιστημονικής ομάδας, της εξωστρέφειας των δημόσιων δομών που παρεμβαίνουν με δράσεις. Είναι μια νέα φιλοσοφία στο ΕΣΥ που δεν υπήρχε από ιδρύσεώς του. Παράτα τις δυσκολίες και τα προβλήματα είναι ένα μοντέλο που θα αξιολογείται καθημερινά από την κοινωνία και σε βάθος χρόνου θα αλλάξει συνολικά την εικόνα του ΕΣΥ.»
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis είπε μεταξύ άλλων:
«Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψεις εντελώς την κατάσταση σε ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις που έρχονται από την Αμερική, με την εμπλοκή του FBI, με την εξέταση μαρτύρων, αποδεικνύεται ότι η θεωρία της σκευωρίας είναι καταγέλαστη. Δεν μπορεί να έχει συνωμοτήσει το σύμπαν για να σπιλωθούν τα στελέχη της ΝΔ ή άλλων κυβερνήσεων. Είναι ένας πολιτικό αντιπερισπασμός. Αξιοποιώντας τα πρίσματα των αρμόδιων οργάνων και δίνοντας στη Δικαιοσύνη τα απαραίτητα, οφείλουμε να διερευνήσουμε με θεσμικό τρόπο όλες τις πτυχές αυτού του σκανδάλου που είχε συγκεκριμένες απολήξεις στην Ελλάδα. Να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, γιατί οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδειχτες, τα κόμμα εξουσίας των χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, έχουν τεράστιες ευθύνες για το πάρτι στο φάρμακο.
Εάν κάποια στελέχη, υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, κρατικοί λειτουργοί, συνεργάτες υπουργών και σύμβουλων είναι απολύτως αναμεμειγμένοι και είχαν οικονομική συναλλαγή με τη Novartis αυτό θα το αποδείξει η δικαστική έρευνα. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αναξιοπιστίας της δικαστικής έρευνας και φόβου των δικαστικών λειτουργών μπροστά σε επαπειλούμενες διώξεις. Είναι πρωτοφανές να θέλει η κυβέρνηση να καθορίσει την σύνθεση της εκπροσώπησης της αξιωματικές αντιπολίτευσης σε μια Προανακριτικής Επιτροπή. Είναι προκλητικό αυτό και ο κ. Καστανίδης τοποθετήθηκε αναλυτικά και είπε ότι είναι μια λάθος επιλογή. Ελπίζουμε να καταλάβει η κυβέρνηση και η προεδρεία της Βουλής ότι αυτό είναι μια ολισθηρή τάση, που εμποδίζει το έργο της Βουλής και την διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης».
Τέλος για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας που δεν λειτουργεί μετά την αποχώρηση του πρώην διευθυντή της Δ. Δουγένη, επισήμανε:
«Δεν λειτούργησε γιατί δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο μια Καρδιοχειρουργική Κλινική. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες. Έχει αναλάβει ένας αναπληρωτής καθηγητής ο οποίος ανέλαβε δίνοντας εμείς θέση στο Πανεπιστήμιο και χάρη σε αυτή την παρέμβαση προκηρύχθηκε η θέση. Επίσης έχει πάρει μόνιμη θέση ένας ακόμα γιατρός σε διευθυντική θέση. Χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για να αντιμετωπίζει τα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά. Δεν είμαι μια απλή Κλινική. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Έχουν σταλεί άνθρωποι εξωσωματιστές να εκπαιδευτούν στην Αθήνα. Θέλει σημαντική προσπάθεια κι επιπλέον πόρους, έχει δρομολογηθεί όμως και πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα μπορέσουμε με βιώσιμο τρόπο να ξαναλειτουργήσει αυτή η Κλινική. Οι προσπάθειες και το σχέδιο έχουν δρομολογηθεί είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει η παρέμβαση που θα επιτρέψει μια βιώσιμη επανεκκίνηση αυτής της Κλινικής».