«Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ρ/στ Αθήνα 98,4 FM και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πάικο.
Αναφερόμενος στο έγγραφο που αποκαλύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες για το πολύκροτο σκάνδαλο έχουν ήδη εξεταστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για ‘σκευωρία’ με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο, έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για την πλήρη έκτασή του, και βεβαίως, η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα θα επιλέξει ποιοι βουλευτές μας θα θέσουν τα ερωτήματα στην προανακριτική επιτροπή».
Συνεχίζοντας, δήλωσε πως «υπάρχουν κάποιοι στην κυβερνητική πλειοψηφία που επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση», και σημείωσε πως «αυτό δεν γίνεται ερήμην του κ. Μητσοτάκη».
Όσο για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κκ Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη στην προανακριτική, επέστρεψε για ακόμη μια φορά το «γάντι» στον Πρόεδρο της Βουλής: «Μας ενδιαφέρει να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη που έχει διασαλευθεί. Ο κ. Τασούλας δυστυχώς επιχειρεί να νίψει τα χείρας του, ομολογεί, βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολη η υπόθεση, αλλά επιλέγει να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
«Αύριο θα υπάρξουν νέες προσπάθειες ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να συναίνεσουμε σε παιχνίδια με τους θεσμούς. Από πλευράς μας δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των μελών της επιτροπής. Αυτό, εξάλλου, δεν είναι άποψη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, παραπέμποντας στην άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.
Στο μεταξύ, ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες επιχειρεί «την παροχής ασυλίας σε τραπεζικά στελέχη για δάνεια που οδήγησαν σε υπέρογκα χρέη, μεταξύ αυτών και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».
«Εξαρχής η κυβέρνηση υποτίμησε το προσφυγικό»
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το άσυλο, ο Αλ. Χαρίτσης είπε πως «είναι πολύ επικίνδυνο να διολισθαίνει η κυβέρνηση σε θέσεις σύγκρουσης με το διεθνές δίκαιο», καταδικάζοντας εκ νέου τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου περί αύξησης των θανατηφόρων ατυχημάτων, αλλά και την «προσπάθεια συμψηφισμού του προσφυγικού με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ».
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση είχε εξαρχής υποτιμήσει το θέμα. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις, όμως,στηλίτευσαν και αποδοκίμασαν αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε.
Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων επανέλαβε πως «δεν υπάρχει συμφωνία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης». Πρόκειται για «σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με μικροκομματικούς όρους. Χρειάζονται σοβαρές και καλά τεκμηριωμένες δικλείδες ασφαλείας».