Ερώτηση κατέθεσαν επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία παίδων και τις παιδιατρικές κλινικές εξαιτίας υγειών παιδιών που φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή για εξέταση, καθώς πολλές φορές παραμένουν στο νοσοκομείο μέχρι και έξι μήνες.
Στα νοσοκομεία Παίδων (Αγ. Σοφία και Π&Α Κυριακού) τα παιδιά αυτά είναι πάνω από 40, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν αντίστοιχες ενεργές κλίνες του νοσοκομείου, αλλά και να υπάρχουν συχνά συγκρούσεις, λόγω της ακατάλληλότητας του περιβάλλοντος του νοσοκομείου για την παραμονή υγειών παιδιών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει λύση με τη δημιουργία 2 Ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας, η οποία έμεινε ανολοκλήρωτη, λόγω εκλογών.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι η πολύμηνη παραμονή των παιδιών αυτών στο νοσοκομείο προκαλεί προβλήματα τόσο στα ίδια, όσο και στη λειτουργία του νοσοκομείου.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των περιστατικών που παραπέμπονται με εισαγγελική παραγγελία για παιδοψυχιατρική εκτίμηση στα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται κυρίως είτε για παιδιά οικογενειών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών τους λόγω κυρίως της χρονίζουσας οικονομικής κρίσης, είτε για παιδιά παραμελημένα ή και κακοποιημένα, περιλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης, είτε για ανήλικα προσφυγόπουλα.
Ύστερα από την παιδοψυχιατρική εκτίμηση, που κατά κανόνα ολοκληρώνεται σε μερικές μέρες τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να προωθούνται σε κάποια δομή φιλοξενίας ανηλίκων ή σε ανάδοχες οικογένειες. Όμως μέχρι να περαιωθούν οι σχετικές διαδικασίες περνάει πολλές φορές μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και έξι μήνες, κατά το οποίο τα παιδιά παραμένουν στο νοσοκομείο. Το πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις για τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας (Π&Α Κυριακού και Αγία Σοφία), στα οποία ανά πάσα στιγμή φιλοξενούνται 40-50 περίπου τέτοια παιδιά. Είναι σαφές ότι η πολύμηνη παραμονή υγειών σωματικά και ψυχικά παιδιών στο ακατάλληλο περιβάλλον ενός νοσοκομείου προκαλεί εντάσεις και προβλήματα στα ίδια και το προσωπικό, χωρίς να είναι σπάνιες οι συγκρούσεις και τα περιστατικά βίας. Επίσης, τα παιδιά αυτά καταλαμβάνουν ενεργές κλίνες των παιδιατρικών και παιδοψυχιατρικών κλινικών, με αποτέλεσμα να στερούνται τα νοσοκομεία πολύτιμους πόρους.
Η προηγούμενη ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε δρομολογήσει λύση για το θέμα με τη δημιουργία δύο Ξενώνων φιλοξενίας σε κτίριο που παραχωρήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι Ξενώνες ανατέθηκαν σε ΑμΚΕ του τομέα ψυχικής υγείας ύστερα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία που διενεργήθηκε υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, που είναι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι Ξενώνες δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα και η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία παίδων παραμένει έκρυθμη, όπως σημειώνει και η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία σε πρόσφατο δελτίο τύπου.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει έμπρακτα τη λύση των δύο Ξενώνων προσωρινής φιλοξενίας που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας;
2. Εάν όχι, πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που επιβαρύνει τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Τζούφη Μερόπη
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος»