Παρέμβαση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη στο μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας σχετικά με το θέμα των ανεμογεννητριών:
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
κύριε Δήμαρχε,
κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ γιατί οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με υποχρεώνουν να βρίσκομαι στην Αθήνα.
Θα ήθελα να τονίσω εξ αρχής ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η επιστολή διαμαρτυρίας που μου κοινοποιήσατε και που πιστεύω ότι εκφράζει και την μεγάλη πλειοψηφία των Σητειακών. Αντίστοιχα επιχειρήματα είχα χρησιμοποιήσει και εγώ στην τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ομόφωνα απορρίφθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου.
Ο Δήμος Σητείας συμβάλλει υπέρ του δέοντος στην αυτάρκεια της Κρήτης, με κάθε μορφή ενέργειας και πρέπει να θεωρείται κορεσμένος. Ταυτόχρονα, τόσο οι απαιτήσεις του έργου όσο και οι προδιαγραφές του θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για κάθε άλλη μορφή οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Η δημιουργία τεράστιου δικτύου χωματόδρομων μέσα στο γεωπάρκο, η απειλή καταστροφής σημαντικών γεωλογικών σχηματισμών, η οπτική ρύπανση τόσο από στο γεωπάρκο όσο και στον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για οποιαδήποτε άλλη ήπια τουριστική και αγροτική ανάπτυξη.
Το ίδιο το έργο αξιοποιεί την πολύ καλή ιδέα της αντλησιοταμίευσης αλλά με λάθος τρόπο. Είναι ψευδοϋβριδικό, αφού δεν χρησιμοποιεί απευθείας το ρεύμα των Ανεμογεννητριών, αλλά συμβατικό ρεύμα που υποτίθεται συμψηφίζει. Δηλαδή το ασταθές και “κακό” ρεύμα των Ανεμογεννητριών συμψηφίζεται με συμβατικό. Το θετικό θα ήταν να αξιοποιηθεί ρεύμα από ΑΠΕ που βρίσκονται κοντά στον ταμιευτήρα. Όσο για το επιχείρημα ότι συμβάλει στη σταθερότητα του συστήματος ως μπαταρία, παύει να ισχύει, αφού πολύ πριν κατασκευαστούν τα έργα, η Κρήτη θα έχει διασυνδεθεί, αφού έχει ήδη αρχίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση η κατασκευή της “μικρής διασύνδεσης”.
Η απόφαση του Υπουργού Ενέργειας, που αγνοεί ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, δείχνει τουλάχιστον περιφρόνηση στη γνώμη των κατοίκων και των εκπροσώπων τους. Τέτοιες λογικές, που προωθούν αναπτυξιακά μοντέλα σε αντίθεση με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών επιφυλάσσουν πολύ κακές προοπτικές για τη Σητεία και την Κρήτη. Δυστυχώς αυτές τις λογικές εξυπηρετεί και το λεγόμενο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα στη Βουλή και θα θεσμοθετήσει αυτές τις πρακτικές.
Η αντίθεση στο συγκεκριμένο έργο δεν πρέπει να θεωρηθεί και αντίθεση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε μέτρα ανάπτυξης των ήπιων και μικρών μονάδων ΑΠΕ, ψηφίζοντας το νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες και δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες και μικρούς παραγωγούς να αναπτύξουν ήπιες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα πλεονεκτήματα τους είναι:
- Αποκεντρωμένες και τοπικές,
- Πολύ κοντά η παραγωγή στην κατανάλωση με λιγότερες απώλειες ενέργειας,
- Δημοκρατικές (ως 20% των μετοχών και κάθε μέλος 1 ψήφος).
- Αντιμονοπωλιακές αφού εμπλέκουν στον τομέα μικρές επιχειρήσεις αλληλέγγυας οικονομίας.
Αυτός πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον, όχι μόνο από την κλιματική αλλαγή λόγω ορυκτών καυσίμων αλλά και από καταστροφικές επιλογές αξιοποίηση των ΑΠΕ με μόνο κριτήριο το κέρδος.
Τόσο εγώ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου θα είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα σας, γιατί η Σητεία δεν μπορεί να είναι η “πίσω αυλή” της Κρήτης και γιατί χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται την κοινωνία και το περιβάλλον.