Καθολική χρήση του μέτρου των ηλεκτρονικών πληρωμών σε ολόκληρο το φάσμα των συναλλαγών με την αγορά, προωθεί η κυβέρνηση, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.
Είναι οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έρθει αρχές του 2020 στη Βουλή και σημείο αναφοράς του θα είναι το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Δηλαδή η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών στο τρίγωνο Εφορία – πελάτης – επιχείρηση.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, με το ίδιο νομοσχέδιο θα περιορίζονται περαιτέρω τα όρια χρήσης των συναλλαγών με μετρητά. Το σημερινό όριο των 500 ευρώ (εάν δεν μειωθεί στα 400 ευρώ) θα εξακολουθήσει να ισχύει για ελάχιστες περιπτώσεις συναλλαγών των πολιτών με τις επιχειρήσεις. Για την υπόλοιπη γκάμα των εμπορικών σχέσεων και ιδιαίτερα για τους κλάδους που ρέπουν προς τη φοροδιαφυγή, το όριο θα χαμηλώσει στα 300 ευρώ.
Για όλους τους επαγγελματίες
Όμως, η διάταξη που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και θα κάνει τη διαφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους είναι η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία όχι μόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και το παράδειγμα αυτό θέλει να ακολουθήσει και η Αθήνα.
Στη βάση αυτή έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης. Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες. Από την υποχρεωτική εγκατάσταση POS δεν θα ξεφύγουν ούτε τα περίπτερα.
Οι πολίτες βέβαια θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.
Το μέτρο συνδέεται με την κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας (10%, 15%, και 20%) με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και την επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα όλων των φορολογουμένων.