Ολοκληρώνεται σήμερα από την «Αριάδνη» του ΑΔΜΗΕ η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Πιθανότατα αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιες εταιρείες εγκρίνονται, ώστε στη συνέχεια να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και στις αρχές Νοεμβρίου να επιλεγούν οι ανάδοχοι, όπως αναφέρει το energypress.
Εν τω μεταξύ σε λίγες ημέρες, στις 30 Οκτωβρίου, λήγει η (μετά από δύο παρατάσεις) προθεσμία για την κατάθεση προσφορών στο δεύτερο διαγωνισμό της «μεγάλης» διασύνδεσης, εκείνον για τους σταθμούς μετατροπής.
Η επιβεβαίωση της θέσης της προηγούμενης κυβέρνησης από τη σημερινή (με μια θεαματική κυβίστηση: Κυβίστηση της ΝΔ και στο καλώδιο της Κρήτης!- Επέλεξε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ αν και την είχε καταγγείλει ως «σκάνδαλο»!) να προχωρήσει το έργο ως εθνικό έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και συνεπώς δεν τίθεται θέμα αλλαγής των τεχνικών προδιαγραφών. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και μετά την “κυβίστηση” και την αποδοχή του έργου ως εθνικού, ο αρμόδιος υπουργός συνεχίζει να κάνει περίεργες δηλώσεις…
Δείτε επίσης: Όπως και με τη ΔΕΗ, ο Χατζηδάκης απαξιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του έργου του καλωδίου Κρήτη- Αττική!
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην δεχθούν οποιοδήποτε αίτημα ενδιαφερόμενων εταιρειών για νέα παράταση στην προθεσμία του διαγωνισμού.
Ήδη εκτιμάται ότι η εμπλοκή με τον EuroAsia έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις και οποιαδήποτε νέα αναβολή θα έθετε σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο φαίνεται ότι πάει ούτως ή άλλως λίγο πίσω. Μιλώντας σε συνέδριο πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανέφερε τις αρχές του 2023 και όχι το τέλος του 2022 ως χρόνο έναρξης λειτουργίας του καλωδίου Κρήτη – Αττική.
Ποιοί είναι οι μνηστήρες για τα καλώδια
Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα Συνεχούς Ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφορικής ικανότητας 2×500 MW της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, έδωσαν το «παρών» όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής καλωδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό:
- Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προσφορές κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ
- Οι προαναφερθείσες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, που αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ
- Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans και την ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ
- Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ