Θεσμική νομιμοποίηση της μπουρδολογίας
«Δυναστεία Μητσοτάκη – Ο μικρός «Κούλης» στην εξουσία» ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος της Liberation αναφορικά με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο νεοεκλεγείς, τότε, βουλευτής της κυβέρνησης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, σχολιάζοντας ακριβώς αυτόν τον τίτλο (μαζί με τον Άρη Πορτοσάλτε), εξαπέλυσε επίθεση κατά μερίδας ξένων ανταποκριτών που καλύπτουν τις εξελίξεις στη χώρα μας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως μέσα στο Μαξίμου υπήρχαν άνθρωποι που κάπνιζαν χασίς.
«Οι ανταποκριτές πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, έγραφαν για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει. Για μια Ελλάδα που τους διηγήθηκαν στα γεμάτα καπνό γραφεία του Μαξίμου τα στελέχια του αποδημούντος ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όλοι. Υπάρχουν ανταποκριτές ξένου Τύπου που κάνουν εξαιρετική δουλειά και ξέρουν τα θέματα αλλά και όταν δεν τα ξέρουν κάθονται και τα κοιτάζουν σωστά. Yπάρχει δυστυχώς μια πλέμπα δημοσιογράφων – ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό, και χασισοκαπνό κιόλας, γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, τοποθέτηση η οποία προκάλεσε την κλήση σε προκαταρτική εξέταση, ως μάρτυρα, του πρώην πλέον φρούραρχου του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος θα πρέπει ν’ απαντήσει αν είχε δει κάποιον να την πίνει ή αν του είχε μυρίσει ποτέ χασίς στους διαδρόμους του Μαξίμου.
Όχι, δεν είναι αστείο. Αυτό λέγεται θεσμική νομιμοποίηση της μπουρδολογίας ή αν θέλετε νομιμοποίηση των καφενειακών fake news. Το ίδιο είναι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει. Ναι, έχουμε διαβάσει και ακούσει δεκάδες καφενειακά fake news, αλλά πρώτη φορά καλείται κάποιος να καταθέσει επίσημα για τη μπούρδα που είπε κάποιος άλλος, έστω κι αν αυτός είναι βουλευτής.
Έτσι, στα γρήγορα και χωρίς να μπω στη διαδικασία να ψάξω περαιτέρω στο διαδίκτυο, θυμήθηκα μερικές καφενειακές μπούρδες που είτε φιλοξενήθηκαν σε εφημερίδες, δελτία ειδήσεων, εκπομπές τηλεπωλητών, είτε ειπώθηκαν εντός της Βουλής και θα μπορούσαν κι αυτά ν’ αποτελέσουν εφαλτήριο για νέες κλήσεις. Ίσως και καταδίκες, έτσι χωρίς απολογία.
- Ο Τσίπρας πήρε μεταγραφή στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας. Το είπε στις αρχές Αυγούστου στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή. Διακινείται χρόνια το συγκεκριμένο fake news. Αν βάλετε στο google «Τσίπρας Πανεπιστήμιο», οι πρώτες επιλογές είναι σχετικές με τη φημολογούμενη μεταγραφή του από πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας.
- Δημοσιεύματα – και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα πληρωμένα «γαλάζια» τρολς –υποστήριξαν πως στο τραγικό δυστύχημα της Αίγινας, το 2016 (ταχύπλοο είχε εμβολίσει τουριστικό σκάφος προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε), εμπλέκεται συγγενής υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.
- Τον Νοέμβριο του 2015 ο Λευτέρης Αυγενάκης, σε ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατήγγειλε «γραφείο διευθετήσεων και εξυπηρετήσεων, δηλαδή μια μηχανή παρα-διοίκησης η οποία λύνει, υποτίθεται, θέματα πολιτών… με το αζημίωτο» και στο οποίο ηγούνται «υψηλόβαθμά στελέχη της κυβέρνησης». Εφημερίδα πήγε το θέμα ένα βήμα πιο κάτω και κατονόμασε τους Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη ως επικεφαλής του γραφείου.
- Δημοσιογράφος υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας πήγε μέσω Ντουμπάι στις Μαλδίβες χωρίς να ενημερώσει κανέναν και όταν εκεί ξέσπασε στρατιωτικό πραξικόπημα ο εμίρης του Κατάρ, έλληνες βατραχάνθρωποι και πλοία του ΝΑΤΟ τον έσωσαν.
- Ο δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λοβέρδος, ρώτησε δημόσια στο twitter τον υπουργό Δικαιοσύνης, τότε, Σταύρο Κοντωνή (πριν την οριστική αθώωσή της από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας) αν η Ηριάννα Β.Λ., η υπόθεση της οποίας απασχόλησε εκτενώς την κοινή γνώμη, είναι συγγενής του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, τότε, Γιώργου Βασιλειάδη.
- Μεγάλα Μέσα διέρρεαν την πληροφορία ότι κυβερνητικό αεροπλάνο της Βενεζουέλας ήρθε στην Αθήνα – και μάλιστα δύο φορές – για να ξεφορτώσει χρυσό.
- Ο Κώστας Καραμανλής, ο νυν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κατήγγειλε δημόσια τη νύχτα των ευρωβουλευτικών εκλογών πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε 50άρικα στα ψηφοδέλτια για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.
- Ο πατέρας του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε μεγαλοεργολάβος της Χούντας και έπαιρνε δουλειές από τον Παττακό. Είναι τόσοι πολλοί που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα που θα πρέπει να γίνει τεράστια έρευνα για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος ότι έφερε το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής.
- Μεγάλη εφημερίδα το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως ο τότε υπουργός Εργασίας,Γιώργος Κατρούγκαλος, έπαιρνε προμήθεια 12% για τον επαναδιορισμό απολυθέντων υπαλλήλων.
- Ο Μάκης Βορίδης και ενώ ήταν στη δημόσια συζήτηση το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους που προσπαθούσε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε δημόσια σε τηλεοπτικό κανάλι ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας «δεν θα μπορούμε να γιορτάζουμε σε δημόσιους χώρους τα Χριστούγεννα, δεν θα μπορούμε να βάζουμε καν φάτνες».
- Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή του αδερφού του Λεωνίδα και ενώ είχε ενημερωθεί από το σατιρικό site «Κουλούρι» ότι καταργούνται τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είπε πως: «Υπάρχει συζήτησή για κατάργηση των πολλών φωνηέντων που διαλύουν λέει… είναι ένα απολειφάδι του συστήματος, της ελληνικής γλώσσας». Κάποιοι τον πίστεψαν.
- Ο Αλέξης Τσίπρας αγόρασε το σπίτι του σε πλειστηριασμό από επιχειρηματία που αυτοκτόνησε. Δημοσιογράφος το υποστήριξε και διακινήθηκε με τον τρόπο που φαντάζεστε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διαμένει σε σπίτι που νοικιάζει.
- Ο Φίλης απαγορεύει στους γονείς ν’ αποκαλούν τα παιδιά τους «βασιλόπουλο» και «πριγκίπισσα». Πρόκειται, για όσους δεν θυμούνται, για την περιγραφή ενός τρόπου αντιμετώπισης των παιδιών με όρους ισοτιμίας όπως αυτή περιγράφθηκε στον «Παιδαγωγικό Κώδικα Δημοκρατικού Ανθρωπισμού»,που αποτέλεσε τμήμα του πορίσματος του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.
- Ο Τσίπρας κι άλλοι 54 πήγαν για διακοπές στην Πάρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου του νησιού. Εφημερίδες, κανάλια και δημοσιογράφοι, με πρωτομάστορα τον Άδωνη Γεωργιάδη, έπαιξαν τα «ρέστα» τους. Η αποστολή φυσικά ήταν ολιγομελής.
Υ.Γ.: Και δεν συγκαταλέγουμε τις δεκάδες παραποιημένες φωτογραφίες στο photoshop από πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και φίλα προσκείμενα Μέσα, αφού το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό.
Του Μανώλη Καλουδά, altsantiri.gr